Путін назвав Ердогану свої вимоги для перемир’я в Україні

13:15, 18.03.2022

Путін озвучив Ердогану цілу низку умов, за яких він погодиться на перемир´я

Диктатор Росії Володимир Путін озвучив президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану  у телефонній розмові, чого саме вимагає Росія для мирної угоди з Україною. 


Як інформує Україна молода, про це пише BBC.


Кремлівські вимоги діляться на дві категорії. Головна серед них та, що Україна має стати нейтральною та не претендувати на членство в НАТО. 


Окрім цього, є й інші вимоги, що здебільшого спрямовані на «збереження обличчя» для російської сторони.


Україна мала би пройти процес роззброєння, щоб була певність, що вона не становить загрози для Росії. В Україні мав би існувати захист російської мови. 


Ще одна вимога звучить як «денацифікація».


«Це глибоко образливо для Зеленського, який сам є євреєм, і деякі його родичі загинули під час Голокосту, але турецька сторона вважає, що Зеленському було б досить легко погодитися. Можливо, Україні буде достатньо засудити всі форми неонацизму та пообіцяти їх стримувати», – йдеться у повідомленні BBC.


З другою категорією вимог будуть труднощі, і під час телефонної розмови Путін сказав, що для досягнення домовленості з цих питань потрібно провести переговори віч-на-віч між ним та українським президентом. Зеленський вже заявив, що готовий зустрітися з президентом Росії.


Ці вимоги стосуються статусу Донбасу на сході України, частини якого в односторонньому порядку вже заявили про своє відділення та про свою проросійську орієнтацію, а також статус Криму.


«Якщо дрібні деталі будь-якої угоди не будуть детально відпрацьовані, президент Путін та його наступники завжди зможуть використати це як привід для нового вторгнення в Україну.


На укладання мирної угоди може піти багато часу, навіть якщо саме припинення вогню тим часом зупинить кровопролиття», – йдеться у матеріалі BBC.


Нагадаємо, президент Туреччини пропонує провести тристоронню зустріч із Зеленським і Путіним.


Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський готовий зустрітися з президентом країни-окупанта володимиром путіним і домовитися про ключові параметри миру «хоч завтра».

При цьому, різні країни запекло конкурують за право провести зустріч Зеленського і Путіна навіть більше, ніж за право проведення Олімпійських ігор.