«Новорічна іграшка»: Нацбанк випустив червонець до зимових свят, фото
Шануючи традиції, в передріздвяні та новорічні дні, Національний банк випустив нову пам’ятну монету “Новорічна іграшка” - її презентував Голова НБУ Андрій Пишний. >>
Княжа шоколадна паска.
Незабаром Великдень. Саме час готувати меню та підбирати найкращі рецепти святкового столу. На Великдень в церкві випікають артос – священний хліб із зображенням хреста та тернового вінка. Паска випікається вдома і є продовженням церковної традиції. Цей процес здавна вважали сакральним: під час приготування хліба господині читають молитви та бережуть свій настрій від злості й роздратування.
Паска та крашанки є основною стравою святкового столу. Але крім Пасхального хліба, господині готують сирну паску. Ця традиція з’явилася ще з давніх-давен і вважалася вишуканою стравою на столі. Тому пропонуємо й вам спробувати найкращі рецепти сирних пасок.
Царська паска
Для приготування знадобиться: кисломолочний сир 500 г, яєчні жовтки - 3-4 шт., сметана - 200 г, вершкове масло - 100 г, цукор - 100 г, ванільний цукор - 1 ч. л, родзинки - 80 г, горіхи - 50 г.
Родзинки промийте та залийте окропом. Залиште їх набухати 20 хв. Після цього воду необхідно злити, а родзинки просушити на рушнику.
Сир має бути дуже ніжним і пористим. Для цього його потрібно перетерти через сито або використати м’ясорубку, блендер.
До сиру додайте яєчні жовтки, сметану, цукор, ванільний цукор. Добре змішайте всі інгредієнти. Вершкове масло кімнатної температури наріжте кубиками і також додайте до сиру. За допомогою міксера збийте сирну масу до пишності та однорідності. Додайте частину подрібнених горіхів та родзинок, а частину залиште для прикрашення.
Перелийте сир в товстостінну каструлю. На маленькому вогні готуйте сирну паску до закипання (коли з’являться бульбашки), постійно помішуючи.
Форму для сирної паски застеліть марлею та перелийте сирну масу. Дайте повністю схолонути. Після цього сирну паску необхідно поставити на ніч в холодильник, притиснувши вантажем.
Вранці обережно виймайте сирну паску з форми на тарілку. Прикрасьте подрібненими горіхами й родзинками.
Запечена сирна паска
Підготуйте такі інгредієнти: домашній кисломолочний сир - 500 г, вершкове масло - 100 г, яйця - 4 шт., манна крупа - 1 ст. л, цукор - 1 склянка, ванільний цукор - 100 г, курага, родзинки, чорнослив - по 100 г.
Сухофрукти потрібно промити під водою та залити окропом на 20 хв.
Щоб сир був однорідним і ніжним, його потрібно перетерти через сито або пропустити в м’ясорубці. Додайте манку і розм’якшене вершкове масло. Ретельно змішайте.
Жовтки потрібно відділити від білків. В окремій посудині збийте жовтки з цукром до білої маси. Додайте до сиру. Білки помістіть в миску та збийте сухим вінчиком або міксером до густої піни. Обережно, помішуючи введіть білкову масу до сиру. Обережно, не поспішаючи перемішайте.
Підготуйте форму для випікання паски. Змастіть її вершковим маслом та присипте манкою. Перелийте сирну масу у форму, не наповнюйте її до країв. Духову піч розігрійте до 170 градусів. Помістіть тісто випікатися 1 – 1, 5 год.
Сирна паска має схолонути в духовці. Після цього ви можете вийняти її з форми та прикрасити сухофруктами.
Княжа шоколадна паска
Для приготування підготуйте: кисломолочний сир - 1 кг, цукор - 2 склянки, масло вершкове - 300 г, сметана - 6 ст. л, какао-порошок - 4 ст. л, чорний шоколад - 6 квадратиків, ванілін до смаку, сіль – чверть ч. л.
Перед приготуванням варто дістати масло з холодильника і дати йому нагрітися до кімнатної температури. Розм’якшене вершкове масло розітріть до консистенції густої сметани. Додайте в цю масу цукор, сіль, ванілін та какао. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
Свіжий сухий сир перетріть через сито або використайте для цього м’ясорубку, блендер. Додайте сметану. Ретельно перемішайте. Поступово введіть вершкову масу з цукром та какао до сиру. Добре перемішайте.
Коли паска набуде рівномірного шоколадного кольору, перекладіть її у спеціальну конусоподібну форму. Поставте форму у холодильник під пресом. Залиште застигати на добу.
Після цього обережно вийміть сирну паску з форми на тарілку. Чорний шоколад натріть на дрібній тертці та прикрасьте паску.
Смачної паски!
Каріна ЦИМБАЛЮК
Читайте також: Паска-королева. Найкращі рецепти великодньої випічки.
Казкові пляцки-переможці: найвдаліші рецепти святкової випічки.
Шануючи традиції, в передріздвяні та новорічні дні, Національний банк випустив нову пам’ятну монету “Новорічна іграшка” - її презентував Голова НБУ Андрій Пишний. >>
"Укрпошта" напередодні Різдва презентувала останній поштовий випуск марок у 2024 році – на святковому наборі зображено українські витинанки. >>
12-15 метрів заввишки, в незвичайному кольорі, вже за кілька днів у Києві з’явиться всіма очікуваний символ новорічних свят — різдвяна ялинка. >>
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Лікарі-дієтологи радять з’їдати бодай два яблука на день у будь-яку пору року, аби забезпечити організм вітаміном С, залізом, клітковиною, іншими корисними та поживними елементами. >>
Напередодні Дня працівників освіти Президент Володимир Зеленський відзначив українських освітян державними нагородами та почесними званнями. >>