Російська вакцина тягне за собою великі ризики – Петро Порошенко

10:19, 03.01.2021

Петро Порошенко дав інтерв’ю «5 каналу».

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко вважає, що застосування російської вакцини від коронавірусу в Україні неприпустиме і створює значні ризики.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Порошенко заявив у інтерв’ю «5 каналу».

 

За його словами, влада має у найближчі місяці забезпечити масове щеплення для українців вакцинами перевірених світових виробників.

 

«У кожного представника влади не має бути ні днів, ні ночей, ні перерви. Він має їздити по всьому світу, до всіх якісних виробників вакцини – крім російських. Оскільки застосування російської вакцини навпаки буде тягнути за собою ризики», – переконаний Петро Олексійович.

 

Порошенко наголосив, що протягом 2021 року має бути щеплене від коронавірусу все населення України.

 

«Навесні закінчується період, коли полегшується розповсюдження ковіду. Природній спад цієї інфекції починається з травня. Тому до квітня ми зобов’язані забезпечити мінімум 22 мільйони доз вакцини. Протягом всього року до 1 січня ми маємо провакцинувати всіх», – наголосив Петро Порошенко.

 

Нагадаємо, препарат "Спутник-V", розробку якого фінансував "Російський фонд прямих інвестицій", не пройшов необхідного етапу клінічних досліджень, його ефективність у боротьбі з Covid-19 та безпечність для здоров'я людини – не доведені.

 

2 січня стало відомо, що Росія хоче випробовувати на українцях можливості свого препарату "Спутник-V". Перед цим нардеп Віктор Медведчук заявив про те, що до Міністерства охорони здоров'я України вже надійшла заява про держреєстрацію "Спутник V" для використання його на українцях в якості вакцини від коронавірусу.

 

У свою чергу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що всі чутки та політичні заяви про ймовірну реєстрацію в Україні російського препарату "Спутник-V" не відповідають дійсності. Він запевнив, що Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю, завершальну, фазу клінічних досліджень.

 

Від початку пандемії коронавірусу Фонд Порошенка, компанія Рошен і волонтери передали медзакладам понад 157 тисяч захисних костюмів, 10 тисяч антивірусних окулярів, понад 50 тисяч високоякісних швейцарських ІФА-тестів Roche, профінансували закупівлю та ремонт понад 50 апаратів ШВЛ. Допомогу отримали близько 200 лікарень.

 

Понад 50 тисяч продуктових наборів отримали люди із вразливих категорій.

 

Зараз Фонд Порошенка та ГО «Справа Громад» опікуються закупівлею кисневого обладнання для хворих на COVID-19. Апарати вже надійшли в лікарні та військові шпиталі на Донеччині, Буковині, Прикарпатті, Тернопіллі, у Запорізькій, Рівненській, Львівській, Київській та інших областях України.