Президент Киргизстану Жеенбеков назвав умови для своєї відставки

09:55, 15.10.2020

У країні запровадили надзвичайний стан

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков провів перемовини з прем'єр-міністром від опозиції Садиром Жапаровим. Сторони, зокрема, порушили питання відставки чинного киргизького очільника.


Як зауважив чинний президент Киргизстану, він  готовий піти зі своєї посади після того, як ситуація в країні стабілізується. А станеться це лише після проведення парламентських виборів. Слова президента передає його речниця Толгонай Стамалієва, повідомляє "Радио Азаттык".

 

"Президент Сооронбай Жеенбеков зустрівся c Садиром Жапаровим. Під час перемовин прем'єр-міністр зазначив, що "президент повинен піти з посади сьогодні ввечері". Президент Жеенбеков відповів, що "в такій ситуації не готовий піти", - розповіла Стамалієва.

 

Також вона прокоментувала інформація, яку поширюють ЗМІ та соцмережі, про те, що Сооронбай Жеенбеков обіцяв піти з посади президента "протягом 3 днів".

 

"Так, Сооронбай Жеенбеков заявляв, що піде з посади президента країни, але про які 3 дня говорять Садир Жапаров і його прихильники, не розуміємо. У жодній заяві президента Жеенбекова та повідомленнях прес-служби глави держави не було вказано конкретної дати та дня відходу з посади", – зауважила вона.

 

Додамо, що в ніч проти 9 жовтня Жеенбеков виступив зі зверненням, в якому заявив, "після того, як буде затверджено легітимних керівників органів виконавчої влади та країна стане на шлях законності, він буде готовим піти з посади президента Киргизстану".

 

Як повідомляла УМ, 5 жовтня в столиці Киргизстану та інших містах почалися акції протесту проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування і проведення перевиборів.

 

При цьому силовики гранатами та водометами розігнали незадоволених результатами парламентських виборів.

 

Зрештою демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.

 

Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих вже нарахували понад тисячу.

 

Згодом ЦВК усе ж не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, ввела свою військову базу у Киргизстані в режим "протидії тероризму".

 

Крім того у країні запровадили надзвичайний стан  У Бішкеку будівлю парламенту передали владі , а в столиці Бішкеку – ще й коменданстьку годину.