В Одесі на місці барел’єфу Жукову встановили меморіальну дошку загиблим на Донбасі

14:53, 01.11.2019

Активісти знесли барельєф радянському маршалу Георгію Жукову на Одеському обласному військкоматі, замість нього встановлять меморіальну дошку загиблим військовим на Донбасі.

 

По це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на пресофіцера військкомату Анастасію Ільїяш

 

"На цьому місті до 6 грудня планується встановлення меморіальної дошки на честь загиблих військовослужбовців, мешканців Одещини. Таких в нас більш ніж 100 людей", - зазначила вона.

 

За словами Ільїяш, проєкт дошки вже готовий, наразі його узгоджують.

 

Вона додала, що обласна державна адміністрація тричі подавала розпорядження про демонтаж барельєфа – зокрема, у 2016 і 2017 роках.

 

Екскерівник південного квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони Ігор Литвинюк підтвердив, що такі розпорядження від ОДА надходили раніше, але відзначив, що демонтаж мала проводити місцева влада.

 

Наразі барельєф лежить у квартирі активістів.

 

Знесення Жукова засудили два одеські народні депутати від "Слуги народу" Артем Дмитрук і Олексій Леонов, а також міський голова Геннадій Труханов..

 

Нагадаємо, в Україні діє закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки".


На всій території країни забороняється "виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного режиму".


Порушення закону карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.