Супрун в день виборів заявила, що нервові клітини відновлюються

17:55, 21.04.2019

(Twitter Уляни Супрун)

Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зруйнувала черговий медичний міф.

 

За її словами, нейрони головного мозку можуть відновлюватись.

 

Про це Супрун написала у Фейсбук. 

 

"Часто кажуть: “не нервуйся, нервові клітини не відновлюються”. А що як ми вже витратили безліч нейронів (нервових клітин), хоча б за останні буремні тижні? Насправді все не так катастрофічно. Так, нейрони гинуть. Але потім народжуються нові", – зазначила вона.

 

Супрун підкреслила, що нейрони гинуть та народжуються протягом усього людського життя, хоча і з різною інтенсивністю. Найінтенсивніший нейрогенез (утворення нових нейронів) спостерігається у людей в дитинстві.

 

"При цьому нейрони гинуть передусім не через стрес, а через неправильне харчування, алкоголь, вихлопні гази, брак руху, та навіть навчання і спілкування", – наголосила вона.

 

Супрун запевняє – доки мозок живий, він постійно будує нейронні мережі. Відтак завдання людини – підтримувати здоров’я мозку, аби йому було легше це робити.

 

"Найкращою профілактикою хвороби Альцгеймера чи інших форм деменції є не життя у власній шкаралупі, де немає ані стресів, ані радощів, а активне соціальне, інтелектуальне і фізичне життя, в якому є свої виклики і навіть стрес", – вказала вона.

 

За словами Супрун, стрес насправді не вбиває нейрони, хоча може викликати тимчасове зменшення об’єму мозку.

 

"В це можна повірити — адже нервова та гормональна реакція на стрес це еволюційне пристосування. Реакція на стрес допомагає нам переживати скрутні часи, пристосовуватися, мобілізуватися та швидко вчитися, а не вбиває", – наголосила очільниця МОЗ.

 

"У мозкові все життя відбуваються перебудови нейронних мереж, поява і загибель нейронів, і нам необхідна стимуляція різноманітними чинниками, аби підтримувати здорову роботу мозку. Займайтеся спортом, харчуйтеся правильно й живіть активним соціальним життям. Прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос також рахується", – підсумувала Супрун.