Le Monde: Команда Зеленського була ініціатором зустрічі з Макроном

09:26, 14.04.2019

У п’ятницю 12 квітня у другій половині дня бурхлива українська передвиборча кампанія перебралася до Парижа, де обох кандидатів, що протистоять у другому турі президентських перегонів, було прийнято Емануелем Макроном у Єлисейському палаці. Молодий та недосвідчений комедіант Володимир Зеленський, який лідирує у 1 турі (30,24 %) "відкрив бал" о 15 годині, слідом за ним – його суперник Петро Порошенко (15,95 %).

 

Володимир Зеленський, якого висміюють як створіння, маніпульоване росіянами, хотів нагадати про свою лояльність до Заходу, пише Le Monde. 

 

За даними видання, саме команда пана Зеленського була ініціатором зустрічі, запропонувавши її французькій стороні. Для молодого кандидата, який мріє бачити себе "українським Макроном", інтерес є очевидним: продемонструвати свою близькість до очільника держави, популярного в Україні, показати свою значущість на міжнародній арені та, після того, як його було змальовано створінням, маніпульованим росіянами, нагадати про свою лояльність до Заходу.

 

У Єлисейському палаці спочатку не хотіли повторення подібної практики: учасника ізраїльських виборчих перегонів Яіра Лапіда було прийнято в Парижі за кілька днів до виборів в Ізраїлі, але подібні випадки є дуже рідкими та, скоріш, виключенням з правил. Але коли пан Порошенко у свою чергу ініціював переговори, Єлисейський палац на них погодився та додав до розкладу зустріч з паном Зеленським, аби це не виглядало як підтримка одного з таборів.

 

На думку французів, команда Володимира Зеленського обрала саме Париж, оскільки вважає, що Берлін підтримує кандидатуру Порошенко.

 

За результатами зустрічі, Єлисейський палац утримався від будь-якого вердикту, обмежившись публікацією фотографії з кандидатом. Газета нагадує, що перше "дипломатичне хрещення" на початку цього року закінчилось для Зеленського "провалом". На зустрічі з дипломатами західних країн в Києві Зеленський відчував себе "не в своїй тарілці". Він не зміг обговорювати питання, які виходять за рамки "розлогих декларацій про наміри". 

 

Водночас українського президента зутріли Національною гвардією, більш гостинніше ніж Зеленського.  

 

"Від початку виборчої кампанії Порошенко підкреслює статус керівника, який користується повагою на Заході, того, хто підписав з Європейським союзом угоду про асоціацію і забезпечив своїм громадянам можливість користуватись безвізом", - нагадує газета. "Проте, цього виявилось недостатньо для того, щоб забути про "результати в сфері боротьби з корупцією", - пише Le Monde.

 

Як повідомляла УМ, кандидат у президенти Володимир Зеленський зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном. Зустріч тривала півгодини.

 

Під час зустрічі Порошенко та Макрон обговорили звільнення українських заручників і військовополонених, зокрема Романа Сущенка. Зустріч двох президентів розпочалася о 19.00 за Києвом і тривала трохи більше години.