Заступнику Полторака загрожує до 12 років тюрми за оборудку на 149 млн

13.10.2017

Заступник міністра оборони Ігор Павловський.

Детективи НАБУ упіймали справді «велику рибу»: минулої середи вони затримали за підозрою в організації корупційної схеми в розмірі 149 млн. гривень чотирьох посадовців Міноборони, серед яких — навіть заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Ігор Павловський! 
 
 
За неофіційними даними ЗМІ, які посилаються на джерела в антикорупційних органах, іншими затриманими є директор Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимир Гулєвич, його підлеглий iз цього ж департаменту — начальник відділу організації поставок паливно-мастильних матеріалів Борис Малиш і старший інспектор відділу аудиту у сфері державних закупівель і моніторингу цін Міноборони Володимир Шемовнєв.
 
Коли цей матеріал «УМ» готувався до друку, Солом’янський райсуд Київа розпочав розгляд клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави затриманим генералам: спочатку Павловському, а ближче до вечора — Гулєвичу. 
 
Напередодні детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків у посадовців Міноборони.
 
За версією слідства, затримані організували корупційну оборудку під час тендерних закупівель палива для армії. 
 
Зокрема, затриманих підозрюють у «привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем», конкретніше — у розтраті понад 149 млн. грн. бюджетних коштів.
 
Відтак сума застави, на якій наполягатимуть прокурори у суді, становитиме близько 50 млн. гривень для кожного з генералів.
 
«Треба сказати, що затримали (Гулєвича і Павловського. — Ред.) фактично на робочих місцях. Затримали спокійно. Тривають слідчі дії. Особи прибули фактично за запрошенням у НАБУ. Опору не чинили. Це буде враховано під час формування нашої позиції під час обрання запобіжного заходу», — розповів керівник НАБУ Назар Холодницький.
 
За його словами, затриманим загрожує від 8 до 12 років ув’язнення, і прокуратура проситиме обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави.
 
Цікаво, що народний депутат Сергій Лещенко заявив, що за ТОВ «Трейд Коммодіті» (саме ця фірма перемогла у паливному тендері для Міноборони) стоїть Андрій Адамовський — «багаторічний бізнес-партнер і спільник» нардепа Олександра Грановського.
 
Сам Грановський заперечує свою причетність до компанії «Трейд Коммодіті» і готовий співпрацювати з НАБУ.
 
У ніч на четвер стало відомо, що підозрювані посадовці ТОВ «Трейд Коммодіті» втекли з України. Неофіційно представники НАБУ і САП припускають, що, ймовірно, їм удалося сховатися, оскільки хтось «злив» інформацію про те, що готують спецоперацію щодо затримання фігурантів провадження.