Проросійська партія «СПАС» заборонена в Україні судом

14:28, 18.04.2024
Проросійська партія «СПАС» заборонена в Україні судом

Восьмий ААС розглянув справу щодо заборони політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян» і виніс остаточний вердикт.

Колегія суддів Восьмого ААС 18 квітня завершила розгляд адміністративної справи № 857/2/24 про заборону політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян».Суд заборонив діяльність політичної партії «СПАС» та передав у власність держави її майно.

 

Як інформує УМ, про це 18 квітня повідомили на порталі Судова влада України.

 

Зазначається, що 18 квітня 2024 року колегія суддів Восьмого ААС завершила розгляд адміністративної справи № 857/2/24 про заборону політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян».

 

«Судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян»; майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави», - йдеться в повідомленні.

 

Повний текст рішення по справі про заборону політичної партії буде оприлюднений на офіційних сайтах Міністерства юстиції та Верховної Ради.

 

Дещо раніше у Міністерстві юстиції поінформували, що ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 1 квітня 2024 відкрито провадження у справі № П/857/2/24 за позовною заявою Міністерства юстиції до політичної партії «Соціал-патріотична асамблея слов’ян», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача – Служба безпеки України, про заборону діяльності політичної партії.

 

 

Станом на червень минулого року Восьмий ААС задовольнив позови Міністерства юстиції України про заборону діяльності 18 політичних партій. Майно, кошти та інші активи заборонених політичних партій, їх обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави.

 

Партію «Соціал-патріотична асамблея слов’ян» очолює Едуард Коваленко, якому у 2022 році повідомили підозру в державній зраді. Він створив партію «СПАС» у 2005 році - вона виступала «за єдність України, Росії та Білорусі».

 

Як повідомляла УМ, ОПЗЖ оскаржує в апеляційному порядку заборону партії.