Межигір’я повернуто у державну власність

11:27, 02.08.2017

Вид на Межигір'я з висоти пташиного польоту.

Київський апеляційний господарський суд за поданням прокуратури Києва визнав недійсними договори, за якими урядова резиденція "Межигір'я" перестала бути державною власністю у 2007 році.

 

Про це повідомив Генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці Facebook  в середу.

 

За його словами, відповідне рішення суду було ухвалено у вівторок, 1 серпня.

 

"Наступний крок - судове рішення про відповідальність Януковича, Ставицького та інших за незаконну оборудку диктатора", - наголосив Луценко.

 

Зазначимо, що ця ділянка площею 136 га колись була частиною державного комплексу відпочинку "Пуща-Водиця", але у 2007 році уряд Віктора Януковича провів відчуження майна, яке там було. Пройшовши ланцюжок посередників, всі активи на території резиденції були куплені комерційною компанією "Танталіт".

 

У 2007 році вказане майно було відчужено з державної власності на підставі договору, укладеного між державною компанією ПАТ "НАК "Надра України" та приватним товариством.

 

"Проте з’ясувалося, що відчуження урядової резиденції відбулось з перевищенням повноважень державної компанії, поза процедурою приватизації та, взагалі, попри законодавчо встановлену заборону на укладання такої угоди", - нагадують, у свою чергу, в прокуратурі Києва.

 

"У подальшому, вказане майно було незаконно перепродано іншій юридичній особі – ТОВ "Танталіт", яка була його власником до теперішнього часу. На сьогодні судом визнано недійсними договір міни урядової резиденції "Межигір’я" та договори купівлі-продажу вказаного майна", - додали в прокуратурі.

 

Нагадаємо, суд наклав арешт на нерухомість у Межигір'ї ще у 2014 році. За словами начальника департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка, майно мало залишатися під арештом до вироку суду про конфіскацію, або якщо Верховна Рада прийме закон про спецконфіскацію.

 

У березні 2014 року ГПУ відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння держмайном в особливо великих розмірах - комплексом будівель будинку відпочинку "Межигір’я" с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

 

У рамках кримінального провадження повідомлено підозру екс-президенту Віктору Януковичу, колишньому засновнику та директору ТОВ "Танталіт" Павлу Литовченку, колишньому директору ТОВ "Медінвесттрейд" Геннадію Герасименку.