Суддя Віталій Руденко звільнений із 9-місячного полону та катування в «МГБ ЛНР»

07:42, 31.07.2017

Суддя Віталій Руденко використав пропагандистів "ЛНР", щоб вибратися із катівні (скріншот відео)

З полону терористів так званої "ЛНР", що захопили окремі райони луганської області, звільнили діючого суддю Апеляційного суду Луганської області Віталія Руденка.

Про це 30 липня повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

"Дев’ять місяців він незаконно утримувався та піддавався тортурам у МДБ "ЛНР". Керівництво СБУ поіформувало президента України про звільнення судді", - зазначили в СБУ.

За даними СБУ, Руденка було повернуто на контрольовану українською владою територію 29 липня за сприяння волонтерської групи "Патріот".

Віталій Руденко стверджує, що його було затримано бойовиками 15 жовтня 2016 року під час перетину пункту пропуску "Станиця Луганська".

"Мене було поміщено до ізолятора тимчасового утримання МДБ "ЛНР", де я утримувався 9 місяців. Спершу перебував в одиночній камері, 46 діб, після чого мене перевели до загальної камери", - повідомив він.

Руденко додав, що після затримання 12 діб ніхто з представників ОРЛО не спілкувався з ним і не пояснював причини затримання.

"На 13 добу зі мною почали працювати оперативні працівники "МДБ "ЛНР". Мені висували обвинувачення у тому, що я, як діючий суддя, ухвалював рішення по певних кримінальних справах щодо сепаратизму стосовно "громадян "ЛНР". На мене відкрили справу за ст. 335 "кримінального кодексу "ЛНР" за підозрою у державній зраді, пред'явлено обвинувачення та обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - повідомив Руденко.  

У полоні під час катувань Віталій Руденко виявив, що терористи мають безперешкодний доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань, де вся інформація про кримінальні провадження, слідчих та суддів.

Про це він повідомив в інтерв’ю ТСН.

Одна зі справ, яку колись вів Руденко, а саме вирок сепаратисту, директору "Луганськводоканалу", стала підставою звинуватити його в держзраді так званій "республіці". Покарання - 20 років за ґратами.

Під час допитів Віталія Руденка катували.

"Одягають мішок на голову, наручники, б'ють, водою поливають. Потім б'ють електрострумом - це називається "апарат Аліса" - коли підключають до мочок вух, до кінчиків пальців і йде команда "Аліса" і включається апарат електроструму", - говорить Віталій Руденко в інтерв’ю ТСН.

У ході офіційного звернення, що опублікувало СБУ, Віталій Руденко повідомив, яким чином він зміг вибратися із застінок "МГБ ЛНР".

За словами чоловіка, до квітня від був "предметом обміну". Після квітня все змінилося: він став "предметом пропаганди".

Погрозами катувань його змусили записати відеозвернення для пропагандистів, хоча він кілька разів намагався відмовитись.

Після цього Віталія Руденка відпустили.

Коли він опинився на волі, зв’язався із представниками СБУ. Вони допомогли організувати виїзд чоловіка із території, що контролюється терористами.