Компанія Dragon Capital використовувала російські шпигунські програми

19:10, 26.04.2017

Компанія Dragon Capital потрапила до шпигунського скандалу.

Інвестиційна компанія Dragon Capital використовувала російське шпигунське програмне забезпечення. Саме із цим пов’язані обшуки офісу компанії, які працівники СБУ провели в середу.

 

Цю інформацію телеканалу Еспресо.TV підтвердила речниця СБУ Олена Гітлянська.

 

За її словами, обшуки в Dragon Capital пов'язані з тим, що ця компанія, а також інші сім неназваних, були викриті у продажі та використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення російського виробництва.

 

Пані Гітлянська відмовилася назвати інші компанії, щодо яких СБУ проводить слідчі дії.

 

У свою чергу, компанія Dragon Capital, реагуючи на повідомлення СБУ, пояснила на своїй сторінці в Facebook , що обшуки стосувалися програми контролю робочого часу працівників компанії, яка була визнана "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації" на підставі експертного висновку, зробленого в рамках кримінального провадження.

 

Мовляв, офіційно придбане у 2015 році програмне забезпечення, вже у 2016 році було визнано "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації".

 

Як наголошується, "співробітники СБУ мали намір вилучити всю комп’ютерну техніку компанії, але завдяки реагуванню з боку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана в подальшому обшук пройшов без порушень та силового тиску з боку співробітників СБУ.

 

Водночас, раніше компанія «Укргазвидобування» повідомила, що працівники СБУ проводять обшуки і в їхніх офісах за ухвалою слідчого судді Шевченківського району Києва про вилучення комп'ютерної техніки у керівників компанії та серверів.

 

При цьому, СБУ мотивує обшуки начебто незаконним використанням програмного забезпечення, тоді як у компанії наголошують, що офіційно та легально закупили його  через систему Прозорро.

 

Нагадаємо, в середу працівники СБУ провели обшуки та частково вилучили комп’ютерну техніку в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital.

 

У самій компанії припустили, що такі дії СБУ можуть бути пов’язані із участю у корпоративному конфлікті, адже Dragon Capital надає підтримку інвестору, який нібито постраждав через рейдерське захоплення столичного ТРЦ Sky Mall.

 

Втім, пізніше у прес-центрі СБУ повідомили, що виявили вісім компаній які свідомо використовували заборонене шпигунське програмне забезпечення російського виробництва.

 

«За результатом проведеної співробітниками СБУ операції здійснено обшуки та вилучено комп'ютерну техніку загалом у восьми компаніях, які використовували та реалізовували шпигунське російське програмне забезпечення з прихованими функціями негласного доступу, у тому числі до інформації з обмеженим доступом», - йдеться у повідомленні спецслужби.

 

В СБУ додають, що російські спецслужби зацікавлені в отриманні доступу до інформації об'єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які мають важливе оборонне значення.