Росія заблокувала резолюцію ООН про засудження хіматаки в Сирії (відео)

07:36, 13.04.2017

Володимир Сафронков представляє Росію в ООН після смерті Віталія Чуркіна

Росія  заблокувала спробу Ради безпеки ООН засудити смертельну хімічну атаку в Сирії та підштовхнути Москву як союзника президента Башара Асада до співпраці у міжнародному розслідуванні інциденту.

Документ підтримали 10 членів із 15 членів Радбезу ООН, але Москва восьмий раз використала право вето щодо резолюцій, які стосуються Сирії.

Подробиці про резолюцію розповіли українські дипломати.

 


Засідання Ради безпеки ООН 12 квітня відзначилося скандалом: заступник представника Росії при ООН Володимир Сафронков образив представника Великобританії Меттью Райкрофта.

"Ви злякалися, сон втратили, що ми будемо співпрацювати зі Сполученими Штатами. Ви цього боїтеся, все робите для того, щоб ця взаємодія була підірвана... Подивися на мене, очі-не відводь, що ти очі відводиш?", - емоційно вигукував Сафронков.

Росіянин звинуватив Великобританію в спробі перешкодити мирному процесу, а Райкрофта в тому, що він пред'явив образливі вимоги до гарантів припинення вогню в Сирії.

Варто відзначити, що звертаючись до Райкрофта, Сафронков називав його на "ти". Відповідно до правил російської дипломатії, а також просто спілкування, звертання на "ти" є образою та приниженням співрозмовника.

"Ти сьогодні говорив, пан Райкрофт, не за порядком денним засідання, ображав Сирію, Іран, Туреччину та інші держави. Пан голова, прохання слідкувати за порядком розвитку засідання, якщо деякі безвідповідально, образливо, збиваючись на сленг, ставляться до свого місця в Радбезі ООН. Не смій ображати Росію більше!" – майже кричав Сафронков.

Свої слова Сафронков говорив російською, тому його опонент Райкфорт розумів текст лише в перекладі. Наразі не відомо, чи було у момент конфлікту англомовному Райкфорту зрозуміло, що до нього звертаються у принизливій формі.