В Україні хочуть заборонити аборти: законопроект уже у Верховній Раді

11:52, 30.03.2017

Пам'ятник ненародженим дітям встановили у Словаччині у 2011 році

Жінкам в Україні хочуть заборонити самостійно вирішувати, чи робити аборти, депутат Дмитро Голубов із фракції Партії "Блок Петра Порошенка" подав відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень по проведенню операцій штучного переривання вагітності (абортів) зареєстрували 27 березня під номером 6239.

Відповідно до нього, легальний аборт можна буде зробити лише до 22 тижня вагітності при прямій загрозі життю жінки або проблемам внутрішньоутробного розвитку плоду.

Вагітність можна буде перервати, якщо вона сталася у результаті згвалтування.

Дмитро Голубов у пояснювальній записці до законопроету повідомляє, що існуючі норми, коли до 12 тижня вагітності жінка може сама вирішити, чи народжувати дитину, негативно впливають на демографічну ситуацію, а також провокує сімейні конфлікти.

"Також необхідно згадати про те, що точка зору Церкви щодо абортів незмінна – це гріх дітовбивства!", - нагадує депутат.

Депутат наводить дані, що в Україні 90% випадків безпліддя фіксується у жінок, із них 80% - у результаті аборті.

Такі дані суперечать офіційній інформації Міністерства охорони здоров'я.

Медики у 2014 році повідомляли, що в Україні на зареєстроване безпліддя страждає 40 425 тисяч жінок та 11 808 чоловіків, тобто чоловіча безплідність - це 30% від усіх встановлених випадків.

Самотність майбутньої матері, перебування в місцях позбавлення волі, розірвання шлюбу під час вагітності, наявність в сім’ї дитини-інваліда, а також рівень матеріального доходу на члена сім’ї для депутата не є підставами для того, щоб жінка самостійно могла розпоряджатися власним тілом та дбати про своє майбутнє.

"Але давши право жінці вирішувати самостійно питання про проведення аборту, більшість країн не враховувало право чоловіка на батьківство (одне з репродуктивних прав людини)", - зазначає депутат.

Він вважає, що частину штучних переривань вагітності в Україні провокує "абортивна мафія".

"Саме полювання за стовбуровими клітинами – ембріональними або фетальними – штовхає "горе-бізнесменів" до агітації за проведення абортів серед населення", - ідеться у пояснювальній записці.

При цьому, у законопроекті не повідомляється, чи буде змінено кримінальне та адміністративне законодавство, за яким будуть карати винних в абортах.

Нагадаємо, що подібні ініціативи у Польщі викликали хвилю протестів у жовтні 2016 року.