Василю Сліпаку присвоєно звання Герой України посмертно

11:04, 20.02.2017

Герой України Василь Сліпак "Міф".

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Герой України українському оперному співаку, волонтеру, учаснику Революції Гідності та добровольцю ДУК «Правий сектор»  Василю Сліпаку посмертно.

 

Відповідний указ (№42/2017) Президент підписав 20 лютого 2017 року, повідомляє прес-служба глави держави.

 

"За виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові постановляю присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Сліпаку Василю Ярославовичу – учаснику антитерористичної операції (посмертно)", – йдеться в указі.

 

Нагадаємо, українець Василь Сліпак, позивний «Міф», був солістом у Паризькій національній опері, але пішов на фронт добровольцев у лавах ДУК «Правий сектор».

 

«Він був активним учасником Помаранчевої революції, з початком Революції Гідності очолив волонтерський рух і координував у Франції громадські акції, спрямовані на підтримку України. З 2015 року воював на Донбасі», – нагадує прес-служба Президента.

 

Василь Сліпак загинув 29 червня 2016 року від кулі снайпера поблизу під час бою в районі селища  Луганське Бахмутського району Донецької області.

 

Вже наступного дня з Василем попрощалися у Дніпрі. Опісля тіло співака доправили до Львова, де поховали на Личаківському кладовищі. Попрощатися з героєм прийшли тисячі людей.

 

Нещодавно у Національній філармонії у Києві відбулася світова прем’єра меморіальної композиції "Остання кавалькада" у пам'ять про загиблого на Донбасі оперного співака і добровольця Василя Сліпака, яку виконали музиканти Київського камерного оркестру під керівництвом французького диригента, друга Сліпака, Ніколя Кроса.