Україна головує в Радбезі ООН

09:28, 01.02.2017

Володимир Єльченко головуватиме в Раді безпеки ООН (МЗС України)

Україна з 1 лютого розпочала головування в Раді безпеки ООН, що базується в Нью-Йорку.

Сьогодні буде розглянуто план роботи на лютий, інформує Міністерство закордонних справ України.

Крісло голови Радбезу ООН займе посол України при ООН Володимир Єльченко. Деякі, критично важливі засідання, буде проводити Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Прес-секретар міністерства Мар'яна Беца повідомила, що українська делегація буде постійно слідкувати за розвитком ситуції на Донбасі, та інформувала про скликання засідання Радбезу ООН в четвер, о 20.00 за київським часом.

Президент України Петро Порошенко у твітері заявив, що Україна в ООН і далі використовуватимемо кожну можливість для захисту від російської збройної агресії

Богдан Яременко, дипломат, екс-генконсул України у Стамбулі для видання "Новое время" так коментує головування України в Радбезі ООН "Функції головуючої країни - головувати на засіданні, скликати позачергові засідання, погоджувати документи та порядок денний, запропонований генеральним секретарем ООН, робити заяви (надавати публічну інформацію) від імені Ради Безпеки з тих питань, з яких РБ прийняла рішення. Такі повноваження не дають жодній країні підстави навіть сподіватися на те, щоб використати місяць перебування в кріслі головуючого в РБ ООН для досягнення чогось там важливого для своєї країни чи людства. Країна, що головує, не приймає рішення одноосібно. Інакше Російська Федерація, яка головувала в жовтні, уже б все вирішила, як їй потрібно".

Нагадаємо, що Рада безпеки ООН складається з 15 членів Організації. Великобританія, КНР, Франція, РФ і США є постійними членами РБ. Ще 10 непостійних членів обираються Генеральною асамблеєю на два роки. Щороку проводиться заміна п'яти з десяти непостійних членів. Україна є одним з 10 непостійних членів Радбезу ООН.