За підтримки Путіна Башар Асад масово вбиває жінок і дітей в Алеппо (фото, відео)

10:58, 14.12.2016

Люди тікають зі східного Алеппо.

Представники Організації Об'єднаних Націй заявляють про масові вбивства і звірства, які здійснюють солдати сирійської армії та їхні союзники у захоплених районах міста Алеппо протягом останніх днів.

 

Мешканці міста записують відеозвернення, в яких прощаються з людством. Запланована на ранок середу евакуація цивільних так і не відбулася попри обіцянки Росії.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, протягом останніх кількох днів солдати сирійської армії та їхні союзники (зокрема, іракські найманці) стратили щонайменше 82 цивільні особи, серед яких було 11 жінок і 13 дітей. Проте справжні цифри можуть бути «значно вищими».

 

За даними ООН, ці вбивства стались щонайменше у чотирьох різних районах Алеппо, захоплених підконтрольними сирійському президенту Башару Асаду військами у повстанців, за підтримки російської авіації.

 

 

«Згідно з повідомленнями, людей розстрілювали на вулицях у той момент, коли вони намагались втекти, а також у їхніх домах», - повідомив речник Управління Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл у вівторок в Женеві.

 

Як заявив Колвілл, ООН відомі імена вбитих в Алеппо людей. Він наголосив, що тисячі цивільних досі залишаються загнаними у глухий кут на території менше квадратного кілометра, який залишився під контролем повстанців.

 

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив глибоке занепокоєння повідомленнями про безчинства проти мирних жителів у сирійському місті Алеппо, у тому числі проти жінок та дітей. А міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро закликав Росію не допустити «систематичного терору та помсти» в Алеппо.

 

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос написав на своїй сторінці у Facebook, звертаючись до українців: «Побачили реакцію світу на падіння Алеппо? Так буде і з нами, якщо ми не встоємо».

 

Водночас, прості мешканці зруйнованого сирійською армією Алеппо записують відеозвернення, так звані «останні дзвінки», які мають на меті показати всьому світу те, що насправді відбувається у Сирії.

 

Такі відео поширюються у соціальних мережах та на відеохостингу в Youtube.

 

«Військові сирійського режиму перебувають, можливо, у 300 метрах звідси. Тут більше немає куди тікати. Це останні дні. Я живу надією, що ви дійсно можете зробити щось для людей з Алеппо, для моєї донечки, для інших дітей. Я сподіваюся, ви зробите щось, аби зупинити майбутні масові вбивства», - такими є слова зі звернення звичайного сирійського вчителя, що опинився в самому епіцентрі жахливих подій.

 

У своїх зверненнях люди просять врятувати дітей та фактично прощаються з цим світом. Люди також розчаровані ООН, мовляв, дарма сподівалися на цю міжнародну організацію, адже вона так і не втрятувала від смерті багатьох їхніх близьких.

 

Вони також закликають не вірити заявам різних впливових осіб, які начебто не знають, що насправді відбувається у Сирії. І закликають світове співтовариство «нарешті відкрити очі».

 

Цей «останній дзвінок» від мешканців Алеппо – їхня остання надія на порятунок.

 

 

У своїх звереннях місцеві мешканці переконують, що Росія не хоче, аби вони вижили. Вони закликають нарешті звернути увагу на моторошні злочини проти людства, які розгортаються на очах всього світу.

 

«Битва в східному Алеппо повинна закінчитися швидко. Вони (сирійська опозиція  - Ред.) мають не так вже багато часу. Вони повинні здатися або померти», - заявив у свою чергу напередодні сирійський генерал-лейтенант Заїд Аль-Салех.

 

Тим не менше, сирійські повстанці заявили про укладення угоди з режимом Асада щодо евакуації цивільного населення зі східного Алеппо. Угоду мали втілити протягом кількох годин у середу.

 

«Було досягнуто домовленості про евакуацію мешканців Алеппо, цивільних і бійців з їхньою легкою зброєю, з районів Алеппо, що перебувають в облозі», - сказав Ясер аль-Юсеф, представник угруповання «Нур аль-Дін аль-Зінкі».

 

Урядові війська Асада очікують, що повстанці покинуть межі міста в середу, 14 грудня, і військові оголосять про повний контроль над містом.

 

Джерела інформагенції Reuters в турецькому уряді повідомили, що цивільні та повстанці зможуть відправитися до міста Ідліб на автобусі до вечора середи. Перші автобуси мали відправитися в середу вранці.

 

Утім, вранці евакуацію цивільних та сирійської опозиції зі східного Алеппо була  відкладена на невизначений термін, повідомляє Al Jazeera. За даними Сирійського центру з моніторингу за дотриманням прав людини, станом на 5.00 ранку ні опозиція, ні цивільні не покинули східну частину.

 

Причини відтермінування евакуації невідомі. Один з офіційних представників сирійської опозиції заявив агентству Reuters, що проурядові шиїтські військові ускладнюють від'їзд людей з утримуваних опозицією районів.

 

І це не зважаючи на те, що у вівторок ввечері постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив про досягнення домовленості про вихід опозиції з Алеппо. За його словами, всі військові сирійської опозиції разом з членами сімей та пораненими вийдуть за узгодженими коридорами в тих напрямках, які вони самі обрали, в тому числі у бік Ідлібу.

 

Чуркін заявив, що дана операція з евакуації підтримана Росією і Туреччиною та буде реалізована «протягом години». Утім, цього наразі не сталося.