Олександр Турчинов попереджає про російське шоу з Януковичем

11:59, 25.11.2016

Олександр Турчинов. (Фото РНБО України)

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що колишнього президента Віктора Януковича мають допитувати не як свідка у справах про події на столичному Майдані, а як головного обвинуваченого. Йдеться про допит в режимі відеоконференції, запланований на 25 листопада.

 

Про це пан Турчинов сказав в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» у п’ятницю.

 

«Ви знаєте, в чому проблема цього допиту? У тому, що Януковича будуть допитувати як свідка, як не дивно це звучить. Цей допит ініціював захист бійців «Беркуту», яких звинувачують у розстрілі активістів Майдану. Росіяни, що дали дозвіл на цей допит, просто хочуть зробити шоу, в якому «свідок» Янукович буде захищати «беркутівців» і поливатиме брудом Майдан», – зазначив секретар РНБО.

 

Олександр Турчинов висловив переконання, що Віктор Янукович не визнає свою провину: «Він буде розповідати, що «Беркут» виконував свій обов'язок тощо. Суд пішов на зустріч захисту підозрюваних у вбивствах і став інструментом реалізації чужого сценарію. Я переконаний, що Януковича треба допитувати не як свідка, а як головного обвинуваченого, і для цього є всі підстави. Починаючи від масштабної корупції, і закінчуючи його особистою відповідальністю за розстріл Небесної Сотні.»

 

На його думку, Януковича також потрібно судити за державну зраду: «Згадайте підписане ним звернення до Путіна про введення військ в Україну. За це треба відповідати.»

 

При цьому, секретар Ради нацбезпеки і оборони висловив переконання, що якщо українська сторона не може забезпечити його доставку в Україну, значить має бути заочне правосуддя.

 

«Український суд повинен служити Україні і її законам, а не працювати масовкою в сценарії російських спецслужб», – підкреслив пан Турчинов.

 

Як відомо, Святошинський районний суд Києва ухвалив провести допит втікача Віктора Януковича і колишнього командувача внутрішніх військ МВС Станіслава Шуляка з допомогою відеоконференцзв'язку 25 листопада о 13.00.

 

Янукович вже анонсував прес-конференцію в російському Ростові-на-Дону, яку він проведе одразу після відеодопиту.