ООН остаточно визначиться чи є Росія окупантом 15 грудня

17:43, 16.11.2016

Генеральна асамблея ООН винесе на голосування український проект Резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», в якій уперше Росію названо державою-окупантом, 15 грудня.  

 

Напередодні країни-члени ООН прийняли цю Резолюцію під час голосувань на засіданні Третього комітету Генасамблеї: 73 країни – «за», 23 – «проти» (серед них - Росія і Білорусь), ще 76 утрималися.

 

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook  перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у середу.

 

На її думку, під час голосування щодо Резолюції про ситуацію з правами людини в Криму на засіданні Генасамблеї ООН, яке відбудеться 15 грудня, Росія спробує зменшити кількість країн, які говорять про системні порушення на півострові.

 

«Подібні резолюції, що стосуються обговорення прав людини і фіксації порушень, завжди приймаються в ООН дуже непросто. Тому 73 голоси за – це непоганий результат. Тепер українській владі, дипломатам, політикам важливо зосередитися і активізувати діалог з тими 76 країнами, що утрималися», – написала пані Геращенко.

 

За її словами, Росія не має можливості заблокувати це голосування і скористатися правом  вето, тому офіційна Москва намагатиметься переконати окремі країни не голосувати за резолюцію щодо Криму.

 

«Наступний наш бій в ООН – 15 грудня, голосування резолюції на Генасамблеї ООН. Тому працюємо, аби якомога більше членів ООН підтримали резолюцію, що Росія – крадій і агресор, яка вкрала Крим і масово порушує там права кримських татар і українців», – зазначила перший віце-спікер Ради.

 

Пані Геращенко нагадує, що у резолюції вперше на рівні ООН Росія визнається країною-окупантом, засуджується заборона окупантами Меджлісу, а також масові порушення прав людини і конституційних прав громадян України в Криму.

 

«Резолюція вимагає негайного звільнення незаконно утримуваних в Криму, де Росія  оголосила сафарі на кримських татар і українців, щодня хапає «шпигунів», «диверсантів», «терористів», - зазначила Ірина Геращенко.

 

І додає, що «найболючіше Україна сприймає голосування Вірменії, Казахстану і Білорусі», які проголосували на Третьому комітеті ООН в унісон з Росією, тобто не продемонстрували «поваги до права України на суверенітет і територіальну цілісність».

 

Водночас, постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вважає, що Резолюція ООН по Криму вже позбавила Росію підстав стверджувати на міжнародному рівні, що проблеми з анексією та окупацією півострова не існує, і що «народ Криму» сам вирішив приєднатися до Росії.

 

Водночас, дипломат зауважив, що Україна разом з міжнародними партнерами продовжуватиме роботу на цьому напрямі.

 

«Тобто, у нас з'явився інструмент додаткового тиску на Росію, щоб усе ж таки якимось чином змінити ставлення до кримського питання щонайменше в рамках ООН», - наголосив постійний представник України при ООН в коментарі агенції «Укрінформ».

 

Нагадаємо, що країни-члени ООН ухвалили Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) під час голосування на засіданні Третього комітету Генасамблеї Організації.

 

Резолюція засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму і закликає Росію, як державу-окупанта, дотримуватися своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом.