Нацполіція з’ясує хто прослуховував журналістів «Української правди»

20:27, 28.10.2016

Скріншот гучної публікації "УП".

Національна поліція відкриє кримінальне провадження за фактами оприлюднення інформації про прослуховування журналістів видання «Українська правда». Для цього, головний редактор Севгіль Мусаєва має офіційно подати наявні матеріали та заяву правоохоронцям.

 

Про це повідомляє прес-служба МВС у п’ятницю ввечері.

 

Зокрема, у відомстві зазначають, що міністр МВС Арсен Аваков особисто зателефонував головреду «УП» Севгіль Мусаєвій і запросив її написати заяву. Перед цим, МВС «уважно розглянуло відкрите звернення колективу «УП».

 

Зазначимо, що у п'ятницю журналісти «Української правди» оприлюднили статтю «Вуха влади. Як стежать за роботою журналістів УП», в якій вимагають від Президента Порошенка і силових структур пояснити, для чого здійснювалося прослуховування працівників видання протягом року. 

 

«УП» також навела документальні докази стеження за своїми журналістами і роботою редакції. Зокрема, у розпорядження редакції потрапили звіти слідчих щодо розмов співробітників видання починаючи з жовтня 2015 року. 

 

Як наголошує видання, ці звіти подавалися щодо розмов, які здійснювалися як через телефон, так і через інтернет-месенджери. Вони містили інформацію щодо намірів і планів журналістів, матеріалів, що готувалися до публікації.

 

«Джерела серед співробітників правоохоронних органів вказують на те, що збором інформації займалася СБУ на прохання адміністрації Президента. Також, за нашими даними, відповідні матеріали отримує голова МВС Арсен Аваков. І стосуються вони не лише журналістів – а й політиків», – сказано у статті.

 

Водночас, МВС наголошує, що підпорядковані йому підрозділи не ведуть незаконного прослуховування та спостереження за українськими журналістами поза межами кримінальних проваджень згідно з судовими рішеннями.

 

«Опублікована сьогодні на «УП» інформація не є частиною процесуального або оперативного документообігу ані для керівництва МВС, ані для керівництва Національної поліції України», - запевняють у відомстві.

 

Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук також заявив, що витік інформації про діяльність та розслідування журналістів «Української правди» міг статися не внаслідок прослуховування.

 

Журналісти усе ще просять Президента, голову СБУ, міністра МВС, главу Нацполіції відреагувати на відомості, викладені в матеріалі.

 

«Ми хочемо знати – хто, з якою метою і яким чином прослуховував журналістів «Української правди» протягом останнього року», - сказано у публікації.