Порошенко виступив на загальних дебатах 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

20:30, 21.09.2016

Петро Олексійович розповідав світовим політикам, що таке Будапештський меморандум (фото прес-служби Президента України)

Президент України, Петро Порошенко виступив на загальних дебатах 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. ПІд час свого виступу він закликав світ не визнавати легітимність виборів в окупованому Росією Криму, разом боротися з гібридними війнами та зупинити нову гонку ядерного озброєння.

 

Про це повідомляє офіційний сайт Президента України

 

Зокрема, український гарант закликав світ не визнавати легітимність виборів до Державної Думи Російської Федерації в окупованому Росією Криму, які були проведені 18 вересня поточного року.

 

«Ми закликаємо вас не визнавати легітимність російських виборів, які були проведені декілька днів тому в окупованому Криму. Якщо ви визнаєте їх, це зіграє на руку агресії та заохочуватиме подальші репресії» - наголосив Порошенко.

 

Також, він додав, що гонка ядерного озброєння, що почалася в світі, нічого хорошого не принесе. 

 

«У контексті останнього розвитку подій на Корейському півострові, майбутнє режиму ядерного нерозповсюдження викликає все більше занепокоєння моєї країни», - сказав Петро Порошенко.

 

Президент нагадав, що Україна свого часу добровільно відмовилася від третього за розміром ядерного арсеналу (від 2800 до 4200 тактичних ядерних боєголовок) в обмін на гарантії її суверенітету та територіальної цілісності за Будапештським меморандумом 1994 року.

 

«На превеликий жаль, усі ці гарантії залишилися на папері. Будемо відверті, ми провалили іспит по Будапештському меморандуму. Таким чином, демократичний світ програв свою першу битву. Йдеться не тільки про Україну, йдеться також про довіру до всіх договорів», - сказав Глава Української держави.

 

Президент наголосив, що Україна як відповідальний міжнародний актор завжди була та залишається відданою справі ядерного нерозповсюдження та роззброєння та зазначив, що «своєчасні та ефективні дії міжнародної спільноти у відповідь на ядерні випробування в КНДР є ще одним іспитом для всіх нас».

 

«Ми не повинні допустити, щоб світ поринув у нову гонку ядерних озброєнь», - сказав Петро Порошенко.