Кремль відповів на звинувачення щодо бомбардування гуманітарного конвою у Сирії

17:38, 20.09.2016

Високопосадовці США поклали відповідальність за атаку на гуманітарний конвой на Москву, обґрунтовуючи це тим, що лише Росія і підтримуваний нею режим Асада мають авіацію, здатну на повітряний удар. Також Росію звинуватили у порушенні припинення вогню в Сирії і заявили, що після бомбардування переглянуть можливості подальшої співпраці. 

 

У результаті бомбардування 18 з 31 вантажівок гуманітарної місії загинули 20 цивільних, серед них переважно водії вантажівок, які везли допомогу, та працівники Червоного Хреста. Конвой прямував за допомогою  для 78 тисяч людей, перевозив продовольство, медикаменти і обладнання для полегшення виживання в складних умовах.
 
Після нападу на конвой біля Алеппо ООН і Червоний Хрест призупинили допомогу Сирії.
 

 

За даними організації зі спостереження за правами людини у Сирії(Syrian Observatory for Human Rights), яка має представництво у Лондоні, атаки з повітря нанесли сирійські та російські літаки. Раніше речник Держдепу Джон Кірбі зазначив, що  Вашингтон обурений ставленням Росії, яка є союзником режиму Асада в Дамаску.
 

Натомість російське міністерство оборони заперечило свою причетність до нальотів на конвой з гуманітарною допомогою ООН біля Алеппо у Сирії. Сирійська армія також стверджує, що не бомбардувала фури ООН.


"Уся інформація на тему місця перебування конвою була доступна лише бойовикам, які контролюють ці райони", - зазначив речник російського міноборони Ігор Конашенков

 

Голова Червоного Хреста Петер Маурерназвав напад кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, який може ускладнити гуманітарну роботу в Сирії. За словами Маурера незабезпечення захисту співробітників гуманітарних організацій і їх структур може мати серйозні наслідки для гуманітарної діяльності в Сирії.