Росія вимагає від України доступу до ув'язнених в Харкові росіян

21:32, 29.08.2016

Росія вимагає від України надати консульський доступ до всіх громадян Росії, які затримані та знаходяться під вартою на території України без належного повідомлення російських дипломатів. Про це заявив уповноважений МЗС РФ з прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов агентству РІА.

"Вважаємо, що влада і правоохоронні органи України зобов'язані зробити реальні кроки по встановленню всіх фактів незаконних затримань та взяття під варту цивільних осіб, катуванням чи нелюдському і такому, що принижує гідність, поводженню, а також провести ретельне неупереджене розслідування і притягнути винних до відповідальності", - заявив Долгов.

Він також повідомив, що російська сторона закликає міжнародні правозахисні організації і структури "надати необхідний вплив на владу України з метою припинення зазначеної протиправної практики і притягнення винних до відповідальності".

Нагадаємо, міжнародні правозахисні організації Human Rights Watch і Amnesty International у понеділок заявили, що в секретній в'язниці Служби безпеки України в Харкові перебувають, зокрема, два громадянина Росії. Правозахисники оприлюднили відео із записами колишніх ув'язнених з їх свідченнями.

СБУ заперечує інформацію про спецв'язницю в Харкові та радить юристам бути обережними із гучними заявами.

Раніше омбудсмен Валерія Лутковська повідомила, що була проведена перевірка будівель СБУ в Харкові та Краматорську, але секретних в'язниць там не знайшли.