ФСБ намагалася завербувати українського дипломата у Москві, шантажуючи безпекою родини

11:28, 22.06.2016

Російські спецслужби намагалися завербувати одного з працівників шифрувального підрозділу українського посольства. Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, ФСБ Росії діяла через однокурсника дипломата, з яким він свого часу навчався у військовому училищі.

 

Нині цей однокурсник є полковником запасу Збройних Сил Росії. За даними СБУ,  російські спецслужби натиснули на полковника і таки змусили звернутися до українського дипломата з пропозицією про конфіденційне співробітництво.  

 

За згоду співпрацювати ФСБ пропонувало вирішити питання з приватизацією майна дипломата у тимчасово анексованому Криму та сприяти перевезенню його родини до Росії.

 

«Погрожували, у разі відмови, створити умови для мобілізації сина до лав Збройних сил України з подальшим його направленням до району проведення Антитерористичної операції. Перевірка СБУ виключила наявність такої можливості у російської спецслужби, - йдеться у пповідомленні прес-центру СБУ. - Дипломат після інструктажу української контррозвідки відмовився від подальших контактів та обговорень стосовно запропонованої «співпраці».

 

У подальшому, співробітники Служби безпеки України допомогли працівнику українського посольства повернутися додому і захистили його рідних.