Директор ХТЗ планував вивезти обладнання до Росії

17:51, 06.06.2016
Співробітники СБУ зірвали плани генерального директора Харківського тракторного заводу Андрія Коваля, який разом із ливарним обладнанням планував вивезти до Росії технічну і конструкторську документацію підприємства. Крім цього, менеджмент ХТЗ видав наказ звільнити з роботи майже третину всіх працівників і навіть устиг затвердити новий штатний розклад. 
Усі ці події розвивалися у блискавичному темпі. Андрій Коваль, який уже керував цим підприємством у 2006-2007 роках, повернувся на директорську посаду в березні і за кілька місяців підготував «проект» фактичного демонтажу виробництва. «Реалізація цих планів привела б до повного припинення діяльності Харківського тракторного заводу, на якому планувалося розміщення замовлення Міноборони України», — повідомила прес-служба СБУ. 
Слідством також встановлені факти узгодження всієї виробничої і фінансової діяльності ХТЗ iз керівниками корпорації «Російські машини», що через афільовані структури отримали корпоративні права даного підприємства. За інформацією харківської агенції АТН, повторне призначення Коваля на посаду директора було викликане тим, що чинний керівник Владислав Губін відмовився виконувати вказівки російських «інвесторів», бо ті відверто шкодили національним інтересам України. Як повідомили в СБУ, наразі генеральному директору підприємства повідомлено про підозру у здійсненні злочину за статтями «підготовка до злочину» і «диверсія». Його оголошено в розшук. Суд дав також дозвіл на затримання Коваля і взяття під варту. 
Цю аферу підозрюваний планував реалізувати вже після того, як у ХТЗ з’явилися реальні можливості вийти з виробничої кризи. Кілька місяців тому харківський бізнесмен Олександр Ярославський придбав контрольний пакет акцій підприємства й озвучив досить оптимістичні плани його розвитку. Як повідомила прес-служба DCH, пропозиція укласти угоду про купівлю активів ХТЗ до бізнесмена надійшла від австрійського підприємця Зігфріда Вольфа. «Міжнародний консорціум, який ми зараз створили, буде працювати для досягнення двох ключових цілей — відродження виробництва і повернення заводу на міжнародний рівень, — повідомив пан Ярославський. — У тій ситуації, в якій опинився завод, його необхідно терміново рятувати. Не можна допустити, аби підприємство з таким потенціалом загинуло. Тим більше що від його стабільності залежить благополуччя майже 10 тисяч харків’ян і майже 100 тисяч робітників суміжних підприємств по всій Україні».