Арешти чиновників в Миколаєві можуть викликати «ланцюгову реакцію» по всій Україні

08:32, 07.06.2016

Підземні сховища зі скарбами штурмували спецпідрозділи.

Відразу четверо чиновників високого рангу затримали оперативники Військової прокуратури Південного регіону та співробітники СБУ в місті Миколаїв за підозрою в отриманні хабара розміром у 100 тисяч доларів. При затриманні всіх фігурантів гучної справи «силовикам» довелося застосувати зброю, а деяких, особливо жвавих чиновників, що називається, «укласти пикою в асфальт». Серед затриманих — заступник «губернатора» Миколаївської ОДА, Герой України Микола Романчук та заступник голови Єланецької РДА Олег Зайзбург. Гроші чиновники вимагали за дозвільні документи на право розробляти вапняковий кар’єр в Єланецькому районі. Незважаючи на блискуче проведену «силовиками» операцію, одному з фігурантів гучного скандалу, а саме раднику голови Миколаївської облради  Геннадію Левченку, все ж удалося втекти від правосуддя. За словами військового прокурора України Анатолія Матіоса, ця людина є «носієм» важливих корупційних таємниць Миколаєва. Про Левченка відомо також те, що в період правління Віктора Януковича він входив до складу Партії регіонів та очолював Кіровську районну адміністрацію у місті Дніпропетровськ.
...Валiзу з 300 тисячами доларів, золоті злитки, ювелірні прикраси та хрести часів Третього­ рейху вилучили під час обшуку співробітники СБУ в підземних катакомбах під будинком екс-«губернатора» Миколаївщини Миколи Романчука. Трохи пізніше було оприлюднено інформацію про те, що підземні лабіринти в мікрорайоні під назвою «Балабанівка» з’єднували між собою чотири особняки, записані на родичів Миколи Романчука, у справжнє миколаївське «Межигір’я», а в сейфах підземелля знайшли «чорну бухгалтерію», яка є прямим доказом проведення корупційних оборудок у місті кораблебудівників.
Безумовно, саме постать Героя України Миколи Романчука привернула до себе максимальну увагу. У прес-службі СБУ підтвердили інформацію про те, що Миколу Романчука офіційно затримали слідчі військової прокуратури та направили для утримання під вартою в ізолятор тимчасового тримання міста Одеси. Проти нього відкрито кримінальне провадження за статтею 368 КК України («Одержання хабара»).
Високе звання Героя України Микола Романчук отримав дев’ять років тому «за видатні заслуги в розвитку вітчизняного суднобудування». У ті часи він очолював завод «Океан», який на даний час уже є банкрутом. Саме цей факт найбільше обурив простих людей, у тому числі й суднобудівників, які весь цей час покірно вислуховували від представників влади банальну фразу «Грошей немає!». З’ясувалося, поки їх рідний суднобудівний завод різали за борги на металобрухт, підземні сховища Романчука поповнювалися черговими валютними траншами.
Як повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, подальшим розслідуванням резонансної справи в Миколаєві займатимуться «оперативники» Національного антикорупційного бюро України.
Силовикам України належить розплутати неймовірно складні корупційні схеми, в яких фігурують практично всі представники «верхівки» регіональної влади Миколаївщини. Фактично це може стати початком грандіозної «чистки» у вищих ешелонах влади в масштабах усієї України. Про те, як відбувалося саме затримання і що ховалося в підземних скарбницях Героя України Миколи Романчука, ми розповімо у найближчих номерах нашої газети. Однак уже зараз можна говорити про те, що цілком очевидно: події, які зараз відбуваються в Миколаєві, можуть дати гучний старт для масштабних акцій протесту по всіх містах України. Нині люди в Миколаєві налаштовані рішуче і вимагають довести розпочате слідство до кінця. Так, миколаївські активісти, громадські працівники та волонтери домагаються звільнення всієї «верхівки» влади в їхньому місті та обіцяють тримати цю справу на контролі.