Масове звільнення листонош зупиняє поштову доставку газет в Україні - НСЖУ

13:44, 07.07.2023

Звільнення поштарів вбиває друковані видання (Фото НСЖУ)

НСЖУ звернулася до президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів України та керівництва "Укрпошти" через критичну ситуацію з поштовою доставкою преси у воєнний час у звʼязку із масовим звільненням листонош по всій країні.

 

Це позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із звернення, ухваленому 6 липня на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України (НСЖУ). 

 

«Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі", – наголосили в зверненні.

 

НСЖУ підкреслила, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури. Зростає вартість доставки, сягаючи 30% усього бюджету редакції. Водночас постійне скорочення працівників "Укрпошти" вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників.

 

«Це вбиває друковані видання, які читають мільйони людей по всій Україні»,– зазначили автори звернення.

 

Непорозуміння з «Укрпоштою» змушують газетярів, особливо на прифронтових територіях, шукати способи самотужки доправляти видання читачам.


Журналістське об’єднання запропонувало невідкладно створити робочу групу з представників Офісу президента, Кабміну, Міністерства культури та інформаційної політики, НСЖУ та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».

 

Як повідомляла УМ, фінансові негаразди супроводжували роботу вітчизняних ЗМІ й до повномасштабної російсько-української війни, а з початком бойових дій більшість видань, особливо паперових, узагалі опинилася поза межею виживання. Адже з’явилися нові виклики перед редакціями: нестача і суттєве подорожчання газетного паперу, не завжди безперебійна робота друкарень, труднощі з логістикою.