У Черкасах підприємці відмили 2 мільйони на харчах для військових

18:40, 10.08.2016

На Черкащині співробітники  СБУ та прокуратури вивели на чисту воду місцевих підприємців, які так «переживали» за те, аби наші військові не бідували, що «відщіпнули» собі 2 млн. грн.. від коштів, спрямованих на їхнє харчування.

 

«Протягом 2014-2015 років низка черкаських комерційних структур уклала угоди на постачання широкого асортименту харчових продуктів військовим частинам та підрозділам Нацгвардії, дислокованим у різних регіонах України. І  у тих контрактах бізнесмени завищили вартість продукції, не відповідала вимогам державних стандартів і якість товарів», – розповідають «Україні молодій» у прес-службі СБУ.

 

Задля того, аби набити власні кишені, підприємці  змовилися і спеціально створили фірми, аби взяти участь у конкурсних торгах по закупівлі харчів, замовниками яких були державні установи.

 

У прокуратурі Черкаської області говорять, що розслідування слідчими СБУ проводиться  за  процесуального керівництва працівників прокуратури. Уже доведено одночасну участь цих підприємств у проведенні конкурсних торгів, а отже, створення таким чином штучної конкуренції між ними та забезпечення безпрограшного результату для суб’єктів злочину.  

 

Цікаво, що заради надприбутків підприємствами-учасниками конкурсів пропонувалися ціни на продукцію в декілька разів завищені від реальних ринкових. Більше того, вони кілька разів перепродували між своїми фірмами ту продукцію, а гроші від різниці в цінах привласнювали.

 

Правоохоронці заявляють, що зібрали достатньо доказів того, як одне  із підприємств у грудні минулого року поставило до військової частини Національної гвардії України кілька десятків тон неякісних м’ясних консервів, котрі пізніше були направлені до інших частин, в тому числі і для забезпечення харчування військовослужбовців у зоні АТО.

 

«З метою недопущення споживання неякісної продукції військовослужбовцями прокуратурою області вжито заходів до заборони її використання. Також перевіряються факти причетності до злочинної схеми організаторів конкурсів, членів конкурсних торгів,  службових осіб державних підприємств – замовників продукції і встановлюються інші факти зловживань та привласнень грошових коштів», – наголошують у прокуратурі Черкаської області.

 

Під час обшуків було вилучено документацію, яка доводить здійснення оборудок при поставках харчових продуктів. За попередніми оцінками, ділки завдали збитків держбюджету України на загальну суму понад два мільйони гривень. Правоохоронці продовжують перевірку контрактів, укладених зловмисниками із військовими підрозділами.

 

Відкрито кримінальне провадження  за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.