росія скоїла щонайменше 137 тисяч воєнних злочинів проти України – Зеленський

16:39, 11.09.2024

Зеленський на конференції United for justice. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що російська федерація скоїла щонайменше 137 тисяч воєнних злочинів проти України і українців за останні роки.

 

За його словами, це лише офіційно зафіксовані факти.

 

Як інформує Україна молода, такі дані глава держави озвучив на міжнародній конференції United for justice на тему притягнення рф до відповідальності за обстріли цивільної інфраструктури України, передає Офіс президента в середу.

 

"Станом на сьогодні в нас щонайменше 137 тисяч причин, щоб ми продовжували цю роботу (притягнення до відповідальності за воєнні злочини рф – Ред.), щоб ми довели її до кінця. 137 тисяч - саме стільки воєнних злочинів скоїла рф, і це лише те, що відомо", - сказав Зеленський.

 

І наголосив, що це означає щонайменше таку саму кількість вироків за скоєні окупантами воєнні злочини, яка має бути не меншою.

 

За його словами, життя і людська гідність усіх людей мають бути захищені в усьому світі, без винятків у цьому для будь-яких країн, тому що справедливість не має кордонів.

 

Президент нагадав про теракт в Оленівці, масові вбивства жителів Маріуполя та Бучі, знущання з українців у Ягідному.

 

 

«Напевно, не існує країни, де не чули б про те, що зробив окупант на нашій землі й проти наших людей. І має бути так, щоб у кожній країні знали, що за все це окупант відповідатиме. Бо справедливість не має кордонів. Її однаково варто цінувати всюди – Європа, Америка, Азія, Африка, Австралія», – зазначив він.

 

Зеленський наголосив, що світ має безліч конвенцій, і понад сто країн ратифікували Римський статут, який має працювати.

 

«Але нещодавно знайшовся виняток у Монголії для путіна. І це відповідальність не просто чиясь окремо. Це відповідальність усього світу – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються. Система права має й мусить працювати так, щоб Римський статут, і зокрема ордер Міжнародного кримінального суду, який був виданий стосовно головного російського злочинця, реально обмежували його та вже забезпечували його ізоляцію», – сказав глава держави.

 

Крім того, він зауважив, що за кілька місяців у Бразилії має відбутися саміт «Групи двадцяти». Україна чула сигнал від влади Бразилії про плани запросити російського диктатора. Якщо так станеться, то це означатиме чергове ігнорування Римського статуту, норм міжнародного права.

 

Президент закликав міжнародну спільноту об’єднатися заради справедливості, щоб наближати відповідальність держави-агресорки та її політичного і військового керівництва.

 

На переконання Зеленського, система права має працювати так, щоб Римський статут та ордери МКС забезпечували ізоляцію підозрюваного у воєнних злочинах.

 

Говорячи про те, як необхідно реагувати світовій спільноті, президент зазначив: "Тиснути на нього (путіна), ізолювати, примушувати його закінчувати війну і шукати мир".

 

Як повідомляла "УМ", Зеленський хоче домовитися з Байденом про далекобійну зброю на полях ООН.