Україна має право бити по рф французькою зброєю – депутат Жан-Луї Бурланж

21:27, 19.05.2024

Французька зброя не має бути обмежена лише лінією фронту в Україні. (defense.gouv.fr)

Голова комітету у закордонних справах Національної асамблеї Франції Жан-Луї Бурланж закликає Єлійсейський палац наслідувати приклад Великої Британії, яка дозволила ЗСУ бити її зброєю по росії.

 

Депутат парламенту Франції написав листа до керівництва країни, в якому закликав президента Макрона та уряд відмовитися від «стриманості та ухвалити рішення».

 

Як інформує Україна молода, про це пише Le Figaro в неділю.

 

Зазначається, що Бурланж навів приклад офіційного Лондона, який дозволив українським захисникам бити її зброєю по території росії. Для цього Франції потрібно лише змінити доктрину, яка містить табу на удари України французькою зброєю по території росії.

 

"Час, здається, вже настав. Право на самооборону виключає право на захист території агресора", - йдеться у заяві французького депутата.

 

Пан Бурланж переконаний, що зміна доктрини є повністю законною, оскільки, за його словами, це покладе край "неприйнятній асиметрії між становищем агресора і жертви агресії".

 

 

Обранець також додав, що з початку повномасштабної війни "у військовому плані вся територія України зазнала ударів російською далекобійною зброєю". Крім цього, Бурланж зазначив, що рф використовує у війні проти України північнокорейські балістичні ракети та іранські безпілотники.

 

Він додав, що Київ завдає ударів по території росії, але поки що може використовувати лише зброю власного виробництва, зокрема безпілотники.

 

"Чому українцям має бути відмовлено у праві відповідати удар за ударом на напади, жертвами яких вони є?", - запитав французький парламентар, закликавши керівництво своєї країни зняти це табу.

 

Наостанок Бурланж додав, що ні Франція, ні інші західні союзники України не бажають вступати у війну проти росії.

 

Нагадаємо, раніше міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив, що союзники мають надати Україні зброю великої дальності й дозволити використовувати її для ударів по Криму. Зокрема, він закликав Німеччину надати Києву далекобійні ракети Taurus.

 

Як повідомляла «УМ», есперти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заборона США завдавати їхньою зброєю ударів по військових цілях в росії підриває здатність України захищатися від наступальних операцій окупантів на півночі Харківської області.