Залужний підбив підсумки трагічного і героїчного 2022 року

23:09, 02.01.2023

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. (Фото Офісу президента)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оголосив підсумки збройної боротьби українського народу у 2022 році.

 

За його даними, ЗСУ та інші складові Сил оборони звільнили 40% окупованих після 24 лютого 2022 року територій та 28% від всіх окупованих Росією з 2014 року територій України.

 

Як інформує Україна молода, про це Залужний повідомив у соцмережах у понеділок.

 

«Деякі підсумки трагічного і героїчного 2022 року. Року, що назавжди змінив нас, наше сьогодення і майбутнє. Року, який увійшов у світову історію. Під іменем України та її Збройних Сил», - анонсував на початку допису Головнокомандувач ЗСУ.

 

Зокрема, звільнення правобережної частини Херсонщини довело загальну площу деокупованих територій майже до 40 тис. кв.км.

 

«На сьогодні Україна продовжує стримувати ворога на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3 786 км, у т.ч. активна лінія фронту з агресором становить 1 500 км», – зазначив «залізний» генерал.

 

І акцентував, що підготовка особового складу та загальновійськових підрозділів ЗСУ проводиться на території 17 європейських країн. Загалом завдяки державам-партнерам підготовлено понад 20 тис. військовослужбовців.

 

Також ЗСУ знищили понад 100 тисяч російських загарбників.

 

З районів ведення бойових дій було евакуйовано понад 600 тис. цивільних громадян  та завезли понад 2 мільйони тонн гуманітарних вантажів.

 

Понад тисячу важкопоранених військовослужбовців було направлено на лікування та реабілітацію до Нідерландів, Франції, Ірландії, Норвегії, Данії, Іспанії, Польщі, ФРН, Італії, Румунії, США й Ізраїлю.

 

Упродовж року від вибухонебезпечних предметів очищено 1 346,22 га територій місцевості, 21,18 га лісових масивів, 134,66 км ліній електропередач, 39 км газопроводів, 182,1 км доріг, 165,2 тис. кв.м будівель, а також знищено 41,8 тис. одиниць вибухонебезпечних предметів.

 

Майже 29 тис. військовослужбовців ЗСУ отримали державні нагороди за мужність та героїзм, проявлені під час відсічі російським окупантам.

 

Звання Герой України присвоїли 160 військовослужбовцям. 44 військові частини нагородили почесними відзнаками За мужність та відвагу. 59 бригадам і двом окремим батальйонам вручили бойові прапори.

 

«Щодня ЗСУ б’ються не тільки за Україну, аде й за близьку нам по духу Європу, за збереження миру, безпеки і свободи у всьому світі. І ми обов’язково переможемо», – підсумував Залужний. 

 

Як повідомляла «УМ», раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українців, які наближають Перемогу на фронті та в тилу із новорічно-різдвяними святами.