Переговори на Прип’яті: Україна вимагає від РФ вивести війська

16:25, 28.02.2022

Українська делегація на засекреченому місці переговорів на березі річки Прип’ять. (Фото: BELTA)

Другий раунд переговорів української та російської делегацій щодо кроків для досягнення миру завершився на березі річки Прип’ять у прикордонному Гомельському районі Білорусі.

 

Два раунди тривали більше 4,5 годин, подробиці наразі невідомі, окрім офіційної позиції Києва. Наразі почався третій раунд. 

 

Як інформує Україна молода, про завершення переговорів повідомило Командування повітряних сил ЗСУ.

 

Початок зустрічі на Гомельщині (точне місце не повідомлялося з міркувань безпеки) транслювали онлайн, але пізніше трансляцію вимкнули на вимогу російської сторони.

 

Українську строну представляли заступник голови МЗС Микола Точицький, міністр оборони Олексій Резніков, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, народний депутат Рустем Умеров та перший заступник голови української делегації у тристоронній контактній групі Андрій Костін.

 

Російську делегацію очолив помічник президента РФ Володимир Мединський. До її складу також увійшли заступник міністра оборони, заступник міністра закордонних справ Андрій Руденко, голова комітету Державної думи з міжнародних справ Леонід Слуцький та посол Росії у Білорусі Борис Гризлов.

 

Як повідомляє Офіс президента України, ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України.

 

Згодом радник глави Офісу президента Олексій Арестович навів деталі щодо вимог Києва: за його словами, відповідно до міжнародних конвенцій, зокрема Віденської конвенції про дипломатичні зносини, "хід переговорів не висвітлюється до того, як сторони не висловлять спільне комюніке".

 

"Давайте не порушуватимемо. Позиція наша приблизно зрозуміла: жодних умов та ультиматумів", – сказав він у коментарі «Настоящему времени».

 

Пан Арестович пояснив, що вперше Київ відмовився брати участь у переговорах, оскільки російська сторона хотіла зайти "збоку: ви там капітулюйте, а потім ми з вами розмовлятимемо".

 

"Ми посміялися від душі в офісі і вперше відмовили в переговорах. Коли вони вдруге попросили, а сам факт того, що вони просять першими нас про переговори, багато про що говорить, на мій погляд, і пообіцяли зняти попередні умови, ми на це погодилися", – розповів радник голови ОП.

 

На уточнююче питання ведучої про те, чи йдеться про Донбас, Арестович сказав: "Про Донбас і Крим. Усіх військ з території України. Все одно поховають усіх, тому краще піти добровільно. Ви не уявляєте, що тут діється. У нас понад 100 тисяч резервістів за добу стали до строю".

 

Відповідаючи на запитання щодо результатів переговорів, він зазначив, що не назвав би це переговорами. За його словами, Київ називає це консультаціями.

 

"До переговорів ще рано. Я думаю, що це перша проба пера. Але сподіватимемося, що розсудливість переможе, бо те, що тут коїться... Не так шкода Україну, як російську армію. Ви не уявляєте, що тут відбувається з нею", – наголосив Арестович.

 

Як повідомляла «УМ», про переговори сторони  домовилися напередодні, 27 лютого. Того ж дня Путін наказав перевести сили стримування в особливий режим бойового чергування. Ймовірно, намагаючись залякуваннями посилити позиції делегації РФ.

 

Під час переговорів російські окупанти нещадно розстріляли з систем залпового вогню житловий район Салтівка у Харкові. Постраждало багато мирних мешканців.

 

Раніше Зеленський закликав окупантів скласти зброю і врятувати свої життя.