У НАТО завжди проблеми з країнами, де йде війна, - посол ФРН Фельдгузен

17:19, 26.06.2021

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен констатує, що Україна має дуже впливових партнерів, які підтримують її амбіції стати членом НАТО. При цьому пояснює, чому Україну не беруть до Альянсу: мовляв, НАТО завжди мав проблеми з країнами, де йде війна.

 

Як інформує Україна молода, про це посол розповіла в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

 

Пані Фельдгузен підкреслила, що НАТО співпрацює з Україною буквально щодня.

 

«Думаю, що Україна має дуже впливових партнерів, які підтримують українські амбіції стати членом НАТО. Але це станеться не завтра, оскільки це буде політичне рішення. НАТО завжди мала проблеми з країнами, де є війна. Бо одна з переваг НАТО - п’ята стаття Вашингтонського договору. І всі бояться бути з Росією в прямій війні», - визнала дипломатка.

 

Анка Фельдгузен також відповіла на питання, чому альянс узяв під свою парасольку країни Балтії, хоча російський міністр закордонних справ Євген Примаков раніше також заявляв, що Росія цього не допустить.

 

«Це було політичне рішення, маленьке вікно можливостей. Я впевнена, що для України воно також колись відкриється. І треба зараз добре працювати, щоби підготувати Україну до цього моменту», - пояснила посол Німеччини.

 

Вона також вважає, що не слід переоцінювати вплив Німеччини в НАТО, бо там є інші великі гравці - США, Франція, Велика Британія, Канада.

 

На думку пані Фельдгузен, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО не зупинило б Росію від окупації Криму:

 

«Я була тут у 2014 році, і я думаю, що плани анексії Криму були в шухлядах російської влади давніми. І вони, побачивши можливість діяти, адже Україна була в такому слабкому стані після Революції Гідності, дуже швидко зреагували.

 

Адже було видно, що росіяни давно до цього готувалися. Був би ПДЧ, не було ПДЧ – це теж спекуляції. Але я особисто не думаю, що наявність ПДЧ якось зупинила б росіян».

 

Так дипломатка відреагувала на заяву секретаря РНБО Олексія Данілова, котрий поклав частину відповідальності за дії Кремля на Німеччину і Францію, оскільки вони не підтримали надання Україні ПДЧ на Бухарестському саміті НАТО в 2008 році.

 

На питання, чи відчуває Німеччина провину за події 2014 року, посол відповіла негативно.

 

Як повідомляла "УМ", генсек НАТО Єнс Столтенберг закликає Україну активніше боротися з корупцією.