Росія пропонує заборонити українським бійцям самим стріляти у відповідь

15:58, 20.03.2021

З початку нового року російські найманці щодня обстрілюють позиції ЗСУ

Радникам "нормандської четвірки" пропонують письмово закріпити домовленості щодо перемир'я на Донбасі. Вони передбачають заборону сторін відкривати вогонь у відповідь без дозволу керівництва. 

 

З відповідною пропозицією виступив заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

 

Як інформує  УМ, про це повідомляють російські ЗМІ у суботу.

 

Зокрема, Козак пропонує не пізніше 22 березня узгодити і закріпити підписами проєкт спільних підсумків відеоконференції політрадників від 18 березня. Він надіслав відповідного листа до України, Франції та Німеччини.

 

Кремль хоче зобов'язати Київ привести липневу заяву Міністерства оборони України про припинення вогню у відповідність до узгоджених заходів щодо дотримання перемир'я "без будь-яких вилучень та інтерпретацій".

 

Мовиться про те, що відкривати вогонь у відповідь можна лише за наказом керівництва Збройних сил України або окупантів. Крім того, це повинно статися лише після безуспішної спроби використовувати наявні механізми з реагування на порушення.

 

Командування ЗСУ дозволило українським бійцям самостійно вирішувати, чи відкривати вогонь у разі порушення противником режиму тиші і створення загрози життю.

 

Нагадаємо, проросійські бойовики раніше заявили, що виходять з перемир'я і стрілятимуть у відповідь.


Козак пропонує вести новий порядок проведення переговорів політрадників у нормандському форматі.


"Було б доцільно використовувати принцип ротації голів, що широко застосовується в міжнародній дипломатичній практиці, для того, щоб ця функція виконувалася по черзі кожним із чотирьох учасників", - заявив Козак.

 

З початку нового року російські найманці щодня обстрілюють позиції ЗСУ. Через це вже щонайменше 21 боєць загинув. Зокрема, 19 березня під час ворожого обстрілу загинув молодший сержант Андрій Грабар.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Загиблі герої лютого 2021: пам’ятаймо про їхній подвиг