Перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко готував Харківські угоди

15:03, 12.03.2021

Перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Руслан Демченко. (Фото РНБО України)

Скандально відомий перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Руслан Демченко брав участь у підготовці так званих Харківських угод, які були підписані тодішніми президентами України і Росії – Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим у 2010 році.

 

Ганебні угоди передбачали, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

 

Нині ж РНБО (першим заступником секретаря якої є саме Демченко) доручила СБУ перевірити обставин підготовки та ратифікації цих домовленостей.

 

Як інформує Україна молода, про участь Демченка у підготовці Харківських угоди нагадує Громадське у п’ятницю.

 

Як йдеться у довідці про Демченка на сайті РНБО, з 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року він був заступником та першим заступником міністра закордонних справ.

 

Отже Руслан Демченко як заступник міністра готував та погоджував текст Харківських угод.

 

Громадське звернулося з інформаційним запитом до Ради нацбезпеки й оборони, щоб дізнатися позицію органу щодо роботи Демченка в МЗС у 2010 році.

 

За неофіційними даними ЗМІ, в часи Януковича Демченко був «сірим кардиналом» МЗС, у міністерстві він відповідав за відносини України з Росією.

 

Саме Демченко формулював та розсилав у посольства вимоги про те, хто і що має говорити на зовнішньополітичній арені, без його згоди начебто не поширювалась будь-яка інформація від імені МЗС.

 

Відомо, що Демченко не підтримував Революцію Гідності. Крім того, дипломат брав участь у засіданні Кабінету міністрів 21 листопада 2013 року, коли уряд на чолі з Миколою Азаровим відмовився від підписання Угоди про асоціацію.

 

Тим не менше президент України Петро Порошенко призначив Демченка у 2014 році своїм радником. Не залишився осторонь і президент Володимир Зеленський — 23 липня 2019 року він також призначив Демченка своїм радником.

 

16 червня 2020 року Зеленський призначив Демченка першим заступником секретаря РНБО.

 

Як повідомляла «УМ», згідно з рішенням РНБО від 11 березня СБУ має перевірити обставини, у яких спосіб 236 депутатів голосували за ратифікацію Харківських угод.