Покликав колишніх: Саакашвілі погодився на пропозицію Зеленського працювати віцепрем'єром

15:27, 22.04.2020

Саакашвілі представить "Слузі народу" свою програму 24 квітня

Колишній президент Грузії та колишній керівник Одеської області, лідер партії “Рух нових сил” Міхеїл Саакашвілі прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського і готовий стати віцепрем'єром із питань реформ.

 

Як інформує УМ, відповідь на пропозицію Зеленського Саакашвілі опублікував у Facebook

 

 "Для мене велика честь отримати від президента Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром уряду України з питань реформ. У мене також була дуже змістовна і корисна розмова з прем'єр-міністром Шмигалем, протягом якої ми детально обговорили всі питання, пов'язані з моєю можливою роботою в уряді. Я підтримував президента Зеленського під час виборів, весь той час, який він займає цей пост, і пов'язую з його командою великі надії для України", - наголосив Саакашвілі.

 

Він підкреслив, що підходить до цієї пропозиції та до свого рішення з дуже великою відповідальністю.

 

"Попереду у нас дуже складний період і в економіці, і в цілому по життю в країні. Нам зараз як ніколи потрібно бути сміливими у своїх рішеннях і реформах.  Я представлю в Верховній Раді свої пропозиції щодо необхідних змін як частину урядової програми уряду Шмигаля з конкретними напрацюваннями, які з'явилися у мене як поза межами України, так і в період моєї роботи в Україні, ґрунтуючись як на позитивному, так і на негативному досвіді", - зазначив Саакашвілі у Facebook.

 

Саакашвілі заявив, що разом із командою президента він готовий працювати з усіма патріотичними силами в парламенті України і з іншими політичними силами в суспільстві, "щоб Україна з найменшими втратами перенесла поточну світову економічну кризу і впоралася з усіма викликами".

 

Він сподівається бути "надійним членом команди" Володимира Зеленського, а також використовувати свій міжнародний досвід, щоб бути корисним членам урядової команди Дениса Шмигаля.

 

Напередодні Саакашвілі заявив, що його "рецепти порятунку України дуже жорсткі, але вони настільки жорсткі, наскільки й дієві".

 

У пресслужбі Саакашвілі заявили, що він спочатку хоче зустрітись із нардепами монобільшості та розповісти про своє бачення реформ, а тоді вже ухвалити рішення. Заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук підтвердила цю інформацію.

 

“У п’ятницю (24 квітня – “Н”) він прийде до нас на фракцію та представить свою програму”, – повідомила вона.

 

Як повідомляла УМ, російський політик та економіст Андрій Ілларіонов, на думку котрого останнім часом почали посилатись й українські політологи, взагалі зазначив, що паличка-виручалочка для України — саме Міхеїл Саакашвілі.  Водночас український політолог Сергій Гайдай застерігає: "Уже зрозуміло, що Зеленський і його команда провалились. Головне, щоб виборці не зробили так, як зробив Зеленський, коли провалились соросята, — він покликав колишніх. Треба щоб і український народ не покликав колишніх".

 

Михеїл Саакашвілі, переслідуваний на батьківщині, після Революції гідності отримав українське громадянство. Він був радником президента Порошенка, очолював Одеську ОДА, однак 7 листопада 2016 року подав у відставку й перейшов в опозицію до влади, очоливши партію “Рух нових сил”.

 

У липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Михеїла Саакашвілі українського громадянства.
Підставою назвали те, що у 2015 році політик нібито вказав недостовірну інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про кримінальне переслідування.

 

У жовтні 2019 року Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження через зловживання владою або службовим становищем за заявою колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про його викрадення і незаконне переміщення через кордон до Польщі у лютому 2018 року.