В Італії суд посадив трьох найманців, які воювали проти України

10:00, 03.07.2019

Cуд міста Генуї засудив до різних термінів ув’язнення перших трьох італійських найманців, які воювали на Донбасі проти України.

 

Антоніо Катальдо (35 років, родом із Ноли, провінція Неаполь) отримав 2 роки і 8 місяців, Олсі Крутані (39 років, албанець, який давно переїхав до Мілана) – 2 роки і 8 місяців, Володимир Вербицький (26 років, молдаванин, який давно мешкає в Пармі) засуджений до 1 року і 4 місяців позбавлення волі.

 

Такі вироки суд у Генуї виніс у понеділок, 1 липня, повідомляє Новинарня з посиданням на газету Il Tirreno.

 

Їм були висунені обвинувачення в несанкціонованому вербуванні або несанкціонованих бойових діях в інтересах іноземної держави.

 

Як зазначає видання, таким чином, ці троє засуджених стали першими особами, які були покарані в Італії за те, що стали найманцями Москви.

 

Перші двоє отримали більші терміни, оскільки були визнані винними також у вербуванні найманців, а молдаванин – лише воював, тому отримав менший термін.

 

Ще троє підозрюваних у цій справі перебувають у розшуку і, ймовірно, залишаються на Донбасі. Це Андреа Палмері, якого вважають “мозковим центром”, Габріеле Каруґаті, відомий як “Архангел” – колишній охоронець торгового центру в Ломбардії (син Сильвани Марін, колишньої керівнички партії “Ліга Півночі” в місті Каїрате, провінція Варезе), а також Массіміліано Кавалльєрі на прізвисько “Спартак”, неофашист із Брешії.

 

 

 

 

Згідно з обвинуваченням, підтриманим прокурором Федеріко Манотті – членом антитерористичного пулу прокуратури Генуї, та багато в чому прийнятим суддями, три засуджені в різний спосіб отримували грошову винагороду за свою службу в лавах терористів на Донбасі.

 

У ході розслідування було отримано докази про те, що Палмері, Каруґаті, Кавалльєрі (перебувають у розшуку) і Кастальдо (засуджений) брали участь в активних військових діях проти української армії.

 

Розслідування цієї справи почалося після виявлення речових доказів при обшуку у групи неофашистів у провінції Спеція.

 

Про розкриття злочинної організації поліцейськими Італії стало відомо в серпні 2018 року.

 

Розшуком потенційних найманців в Італії та відправленням їх на Донбас, за версією слідства, займалися під прикриттям гуманітарних операцій.

 

Карабінери оприлюднювали відео, завдяки якому можна ідентифікувати одного із затриманих – Володимира Вербицького. Він пішов воювати у травні 2015 року, тоді ж вступив до лав угруповання “Русич”. Взяв собі позивний “Парма”.


Перші два місяці на Донбасі він не показував свого обличчя, але пізніше ховатися перестав. На одному з відео, яке бойовики виклали на YouTube, видно, як його вчать коригувати вогонь артилерії. На камеру “Парма” розповідає – йому 21 рік і хоча виріс в Італії, куди батьки переїхали з Молдови, вважає себе “русским”.

 

Олсі Крутані – ветеран Чечні і власник спортзалу у Мілані, затятий прихильник російських бойових мистецтв. Саме під час таких спортивних заходів обговорювали можливу відправку найманців на Донбас, пише “OttoPagine”.

 

Посередником між бажаючими потрапити в Україну та тими, хто вже воює на Донбасі, виступав третій затриманий – Антоніо Катальдо. Він вважається досвідченим найманцем, бо воював у Лівії, був у полоні бойовиків Каддафі. Вишкіл і воєнну підготовку він пройшов у Панамі.

 

Андреа Пальмері, футбольний ультрас із Тоскани (місто Лукка), на батьківщині у лютому 2014-го був засуджений за побиття, але з-під домашнього арешту він утік до угруповання “ЛНР”. Саме Пальмері, вважає слідство, був посередником вже на непідконтрольному Україні Донбасі для набору майбутніх найманців з кордоном.

 

У матеріалах справи також згадується Ірина Осипова, дочка глави російського центру “Россотрудничества” в Італії. Вона першою взяла інтерв’ю в Андреа Пальмері ще у 2014 році. У мережі є її фото з бойовиками угруповання “Русич”.

 

Осипова всі ці роки співпрацювала з крайніми правими італійськими політиками. У тому числі, в рамках асоціації “Ломбардія-Росія”. Зокрема, на сайті асоціації є публікація про те, як делегація бізнесменів з італійського регіону Венето приїздила на непідконтрольну Україні територію, зайняту проросійськими бойовиками “ЛНР/ДНР”.

 

Інформацію про найманців, які були засуджені, італійським силовикам передало українське посольство.

 

У місцевій пресі пишуть про 30 громадян Італії, які воювали на Донбасі.