Політв’язень Олександр Кольченко етапований з лікарні до колонії

15:18, 26.02.2018

Олександр Кольченко сильно схуд у російській тюрмі.

Українського політв'язня Олександра Кольченка, незаконно засудженого в Росії, повернули з лікарні в колонію.

 

Про це повідомляє журналіст "Радіо Свобода" Антон Наумлюк у понеділок.

 

"Олександра Кольченка доставили назад в Копейську колонію з Челябінська, де він провів у лікарні близько десяти днів. Тут його обстежили, поставили діагноз аритмія", – пише Наумлюк у Facebook.

 

І додає: "Очевидно, медобстеження стало реакцією на вимогу генконсульства України надати Кольченку медичну допомогу, після повідомлень про погіршення його здоров'я".

 

Нагадаємо, мама політв'язня Лариса Кольченко в листопаді 2017 року повідомляла про погіршення стану здоров'я її сина. За словами жінки, її син сильно схуд - через втрату ваги у виправній колонії його госпіталізували з діагнозом "дефіцит ваги".

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просила російську колегу Тетяну Москалькову проконтролювати лікування українця.

 

Як повідомляла «УМ», Олександр Кольченко був затриманий російськими силовиками у травні 2014 року в Сімферополі разом з режисером Олегом Сенцовим, окупанти Криму звинуватили їх у організації терактів на півострові.

 

У серпні 2015 року суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму, а Кольченка  – до 10 років колонії. Обидва спростували всі звинувачення.

 

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова й Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх. Росія на заклики не реагує.