ООН схвалила оновлену резолюцію щодо Криму

20:49, 19.12.2017

Українські дипломати здобули чергову перемогу в Генасамблеї ООН.

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.

 

Про це повідомила Українська місія в ООН у своєму Twitter  у вівторок.

 

За резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" проголосувало 70 країн, проти - 26 країн, ще 76 країн - "утрималися".

 

У свою чергу, голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв повідомив, що Москва застосувала усі важелі впливу, аби зірвати прийняття резолюція Генасамблеї ООН по Криму.

 

«Черговий удар по Москві, яка застосувала усі свої важелі впливу, аби зірвати прийняття. Вітаю наших дипломатів з черговою перемогою!» - написав пан Ар’єв у соцмережах.

 

Водночас, Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції 72-ої сесії Генасамблеї ООН щодо порушення прав людини в Криму.

 

«Вдячний справжнім друзям Українського Криму – як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Попри гібридні спроби Москви закрити «кримське питання», міжнародний фронт з деокупації Криму міцніє. Попри жорстокі репресії Кремля, людську волю і гідність не зламати. Попри відверті маніпуляції, злочини Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них – ні замовникам, ні організаторам, ані виконавцям», - зазначив Порошенко у соцмережах.

 

Глава держави додав, що сьогоднішня резолюція - це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість.

 

Як повідомляла «УМ», 14 листопада 2017 року Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав резолюцію "Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" (A / C.3 / 72 / L.42), ініційовану українською делегацією, в якій закликав Росію припинити порушення прав людини в Криму і скасувати деякі російські закони на півострові.

 

Документ, зокрема, підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт, засуджує ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство.

 

Резолюція містить вимогу до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові; закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами.

 

Водночас у документі засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, попри відповідний мандат місії.