СБУ завадила Александровській влаштувати у Харкові "тиху федералізацію"

14:30, 29.06.2016

Александровську вже не вперше затримують правоохоронці за організацію сепаратиських заходів

Екс-главу Харківського обкому КПУ Аллу Александровську затримали за підозрою в сепаратизмі
 
У квартирі соратниці Петра Симоненка Алли Александровської провели обшук, після якого вона була доставлена до Харківського обласного управління СБУ. 
 
Як заявили в СБУ,  екс-депутат КПУ Алла Александровська намагалася підкупити депутатів місцевих рад на підтримку змін до Конституції щодо федералізації, йдеться у повідомленні СБУ.
 
«Співробітники СБУ отримали інформацію, що представники забороненої в країні комуністичної партії, зокрема колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська, та її син Олександр, який переховується в Росії, намагаються підкупити керівництво та депутатів місцевих рад регіону для прийняття на сесіях звернень до парламенту та президента щодо змін до Конституції з питань федералізації», - сказано в повідомленні.
 
За підписи під документом комуністи пропонували дев’ять тисяч доларів США. Водночас, за оперативними даними, ФСБ виділила на підкуп депутатів в декілька разів більшу суму, але комуністи привласнили значну частину грошей.
 
Такі «законотворчі ініціативи» місцевих рад та наступні замовні публікації в ЗМІ, вважають у спецслужбі, дали б путінській дипломатії підстави звинуватити українську владу в ігноруванні волі народу, який нібито вимагає федералізації та надання окремим регіонам додаткових повноважень, у т.ч. шляхом створення т.зв. «вільних економічних зон», зокрема, особливого регіону Слобожанщина.
 
«Перед початком позачергової сесії міської ради міста Південне, що на Харківщині, 24 червня співробітники СБУ затримали посередника родини комуністів на передачі посадовцю міськради частини хабара за прийняття звернення про федералізацію», - розповіли в СБУ.
 
«Потім, на прохання правоохоронців, міські депутати зімітували внесення до порядку денного сесії питання про прийняття звернення. Такі дії дозволили оперативникам спецслужби зібрати необхідні докази та затримати інших причетних до операції російських спецслужб», - додали в СБУ.
 
Після невдалої спроби голосування син Алли Александровської – Олександр  намагався обдурити своїх фсбешних кураторів, повідомивши  про успішне виконання завдання. Для цього він замовив  фейковий матеріал в одному з інтернет-видань.
 
«Насправді таке звернення Південною міською радою не приймалося і навіть не вносилося офіційно до порядку денного сесії. Така негласна слідчо-розшукова дія має назву «контроль за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину» і проводилася Службою безпеки у чіткій відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу України за процесуальним керівництвом прокуратури», - наголосили в СБУ.
 
Нашадаємо, що це не перша спроба зловмисників купити законотворчі ініціативи на Харківщині. Наприкінці квітня вони намагалися прийняти аналогічні звернення на сесіях Вовчанської та Зміївської міських рад, однак, завдяки СБУ, ці рішення не були підтримані депутатами.
 
«Указаний проект спецслужб РФ був ініційований після того, як спроби створення особливого регіону Слобожанщина за формальною ініціативою комуністів були заблоковані СБ України», - повідомили в СБУ.
 
Унаслідок спецоперації правоохоронці затримали всіх відомих активних членів злочинної групи. Екс-нардеп Александровська затримана згідно зі статтею 208 КПК України, вирішується питання щодо її арешту. Її сину Олександру, який переховується в Росії, повідомлено про підозру та оголошено у розшук.
 
За словами  адвоката Олександровської - Олександра Шадріна, їй інкримінують одразу дві статті Кримінального кодексу – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також дача хабаря посадовій особі.
 
У СІЗО затримана проведе щонайменше три дні без права виходу під заставу. Правоохоронці дозволили адвокату передати їй продукти та речі першої необхідності. Соратники 68-річної екс-комуністки також повідомили, що наразі вона почувається задовільно, але через вік та слабке серце потребує постійного прийому ліків. 
 
Це не перший випадок, коли «чотирикратну» депутатку Верховної Ради правоохоронці затримували за організацію сепаратиських заходів. У вересні 2014 році вона потрапила до відділку міліції разом з двадцятьма учасниками так званого «Маршу миру». Міністр внутрішніх справ  Арсен Аваков тоді так прокоментував участь комуністки у забороненому мітингу: «З вигуками і закликами «Україна – не держава», - їй потрібно було розмовляти зі слідчими у райвідділі, а не балотуватися до українського парламенту».  
 
З часом, коли відвертий сепаратизм став наказовим, Алла Александровська організувала громадський рух «За Слобожанщину» і виступила ініціатором створення регіону особливого розвитку «Слобожанщина». 
 
Цей проект одразу зацікавив правоохоронців, і Харківська обласна прокуратура наприкінці минулого року розпочала кримінальне провадження за статтею посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Слідчих насторожив той факт, що учасники руху виступали за автономність в управлінні Харківщиною. У свою чергу патріотичні громадські організації  оцінили програмну «особливість регіону» від Александровської як завуальовану спробу організувати щось на кшталт «ХНР».  
 
Із відомих політиків на факт затримання екс-комуністки поки що відреагував лише заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. «Мабуть як державний службовець я повинен промовчати, - написав він в Фейсбуці. – Але… Від новини про затримання Александровської у Харкові настрій покращився. Досить вже загравати з тими, хто привів війну у наш дім». Він також висловив надію, що  від дня цього арешту почнеться «реальна боротьба з п’ятою колоною в тилу».