«Барви Спасу Чернігівського»: перший всеукраїнський пленер пройшов у Чернігові в Спасо-Преображенському соборі, фото

12:07, 13.10.2024

Художники-учасники першого всеукраїнського пленера, котрий пройшов у Чернігові в Спасо-Преображенському соборі. (Фото: Фейсбук Національний заповідник "Чернігів стародавній")

Десять художників протягом п’яти днів у Чернігові стали учасниками Першого всеукраїнського пленеру.

 

Увага художників-учасників пленеру з Києва та Чернігова Миколи Кутняхова, Oles Solovei, Сергія Вутянова, Володимира Гарбуза, Сергія Кривенка, Maria Rybina-Tkach, Тетяни Федоритенко, Володимира Наталушка, Oleksandr Tkach, Ганни Морозової була зосереджена на унікальних  пам’ятках заповідника.

 

Про це повідомив Національний заповідник "Чернігів стародавній" .

 

За його результатами у фінальний день пленеру 9 жовтня  відкрили виставку «Барви Спасу Чернігівського» у Спасо-Преображенському соборі виставили картини його учасників (викладачів Чернігівської художньої школи, Київської художньоїт школи № 6, Академії мистецтв Укоаїни та інших митців) – 24 роботи  присвячених стародавньому місту та його історичним архітектурним пам’яткам.

 

Перший всеукраїнський пленер організували Чернігівська художня школа, Національний архітектурно-історичний заповідник Чернігів стародавній та міське управління культури та туризму.

 

 

«Сьогоднішній пленер показав те, що це є великим, серйозним мистецьким інстументом, який може і сьогодні, і регулярно працювати на просування ідеї величі історії нашого міста, через нашу чудову , унікальну архітектуру.

 

 

Вважаю, що через мистецькі доробки завжди можна набагато голосніше й глибше, та історично розказати про ті чи інші події. А, якщо ми говоримо про наше місто Чернігів, то іншої мови не може бути, як тільки мова через форми мистецтва», - сказав начальник Управління культури та туризму Чернігівської міськради  Олександр Шевчук.  

 

 

У свою чергу Генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній» Наталя Реброва зазначила, що «упродовж п’яти днів митці сфокусували свою, нашу увагу, а також відвідувачів теперішніх і майбутніх, саме до Чернігова стародавнього та до унікальної пам’ятки, яка є в нашому місті – це  Спасо-Преображенський собор».

 

 

Пані Наталя, додала, що виставка діятиме упродовж місяця. Є також домовленості про те, що ця унікальна виставка відбудеться й у інших містах і в інших закладах.

 

 

У свою чергу художники поділилися враженнями від спільної творчої діяльності, а ще – захопленням від унікальної історичної спадщини стародавнього міста. Кожен з них знайшов особливий для себе ракурс та мотив для творчості.     

 

 

Як повідомляла УМ, «На Спас до Спаса Чернігівського»: новий культурний проєкт представить давні традиції.