У Будапешті відкрили першу школу для україномовних дітей

15:39, 31.08.2024

Школа в Будапешті не лише сприятиме збереженню української ідентичності, але й допоможе нашим дітям адаптуватися. (Фото МЗС України)

Перша державна двомовна середня школа та гімназія для українських дітей відчинила свої двері у Будапешті 31 серпня.

 

Це стало можливим у результаті домовленостей президента України Володимира Зеленського та премʼєра Угорщини Віктора Орбана,  досягнутих під час візиту угорського лідера до Києва в липні цього року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр МЗС України у суботу.

 

Зазначається, що під час зустрічі та переговорів у Києві президент України наголошував на важливості створення освітніх закладів для українських дітей за кордоном та отримав запевнення від угорської сторони щодо підтримки цього проєкту.

 

Тривалу підготовчу роботу задля відкриття школи здійснило українське товариство "Дім українських традицій" (Угорщина), яке взяло на себе управління навчальним закладом.

 

Освітній процес у школі здійснюватиметься рідною українською мовою з 1 по 12 класи, а програма включатиме вивчення угорської та англійської мов як іноземних.

 

 

Фінансування навчального закладу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету Угорщини.

 

"Відкриття цієї школи є важливим кроком на шляху розвитку Української всесвітньої спільноти. Забезпечення доступу до освіти рідною мовою є пріоритетом для президента Зеленського та важливою частиною нової комплексної політики МЗС щодо українців за кордоном.

 

Школа в Будапешті не лише сприятиме збереженню української ідентичності, але й допоможе нашим дітям адаптуватися в іноземному середовищі, не втрачаючи свого культурного коріння", - підкреслив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

Глава МЗС України висловив вдячність угорській стороні за сприяння у цій важливій справі.

 

 

Участь у відкритті школи в Будапешті взяли голова Закарпатської ОДА Віктор Микита, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина та посол МЗС України з питань світового українства Мар’яна Беца.

 

Як повідомляла "УМ", 2 липня у Києві Орбан і Зеленський узгодили відкриття першої української школи в Угорщині.