Ексочільник театру Лесі Українки Резнікович позбавлений статусу академіка за пропаганду

15:05, 12.07.2024

Виплату академічної стипендії Резніковичу припинено з липня 2024 року. (Фото з відкритих джерел)

Національна академія мистецтв України (НАМУ) під час зборів проголосувала за позбавлення колишнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Михайла Резніковича звання академіка за пропаганду наративів країни-агресора.

 

Раніше, у травні 2024 року, Міністерство культури та інформаційної політики вимагало позбавити пропагандиста цього звання.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповіді Академії на запит агентства "Інтерфакс-Україна", яку оприлюднено 12 липня.

 

"Постановою загальних зборів Національної академії мистецтв України від 4.07.2024 №1/5-06 ухвалено рішення позбавити Резніковича Михайла Ієрухімовича статусу члена (академіка) Національної академії мистецтв України за публічне вчинення дій, що явно суперечать інтересам, авторитету держави і НАМ України та пов'язані з пропагандою наративів країни-агресора під час дії воєнного стану", - повідомили у НАМУ.

 

Зазначається, що у зв'язку з цим виплату академічної стипендії Резніковичу припинено з липня 2024 року.

 

Відомо, що колишній керівник театру, після нетривалого перебування в Києві на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, залишив територію України і почав співпрацювати з державними інститутами країни-агресора.

 

Михайло Резнікович обіймав посаду керівника театру близько 25 років, а після втечі з України працевлаштувався викладачем в російському інституті театрального мистецтва.

 

В одному з інтерв’ю він заявив, що в Україні останні два роки знищують "велику російську культуру", яка для режисера є "рідною".

 

Як повідомляла "УМ" два роки тому - в оипні 2022 року було завершено юридичне оформлення перейменування театру Лесі Українки у Києві: з його назви прибрали слово «російської» (драми).