Тарас Кремінь закликає державу посилити підтримку українського кіно

13:11, 17.10.2020

Під час зйомок українського фільму "Пекельна Хоругва".

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь закликав посилити державну підтримку українського кінематографа.

 

Як інформує "УМ", про це омбудсмен Кремінь повідомив на своїй сторінці у Facebook. 

 

За його даними, під час здійснення моніторингу дотримання закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови звернувся до Державного агентства України з питань кіно щодо надання інформації про кількість та відсоткову частку назв фільмів, фільмокопій, фільмів, знятих, дубльованих, озвучених та субтитрованих українською мовою.

 

Зазначається, що за інформацією Держкіно, загальна кількість назв фільмів у кінопрокаті та кількість фільмокопій, знятих, дубльованих, озвучених або субтитрованих українською мовою у 2019 році становила 523 одиниці, а у 2020 році, станом на 1 жовтня, - 286 одиниць.

 

Так, кількість фільмів, знятих українською мовою у 2019 році, - 159, що становить 30,9% від загальної кількості на рік, у 2020 році - 34 (11,8%).

Кількість фільмів, дубльованих українською мовою у 2019 році, - 210, що становить 40,1% від загальної кількості за рік, у 2020 році - 104 фільми (36,4%).

Кількість фільмів, озвучених українською мовою в 2019 році, - 208 (39,7%), у 2020 році - 123 (43%).

Кількість фільмів, субтитрованих українською мовою в 2019 році, -58, у 2020 році - 19 (6,6%).

 

"На жаль, бачимо тенденцію до значного зменшення кількості стрічок, які знімаються українською мовою, що, на моє переконання, свідчить про необхідність посилення державної підтримки українського кінематографа. Йдеться і про належне фінансування українського кіно і про забезпечення прозорих умов проведення конкурсу щодо надання державного фінансування кінопроектам, які мають відповідати як критеріям якості, так і національним інтересам", - наголосив Уповноважений із захисту державної мови.

 

                                          Тарас Кремінь. 

 

Нагадаємо, учора представники кіноіндустрії в Україні та громадські активісти провели мітинги проти системного тиску на українське кіно.

 

Раніше українська кіноакадемія різко розкритикувала результати 14-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно, який відбувся 6 жовтня. У академії вимагають скасувати прийняте рішення кінематографії та затвердити новий перелік переможців згідно з умовами конкурсу.
 
 
Як повідомляла «УМ», фільм “Червоний. Без лінії фронту” режисерів Зази Буадзе і Тараса Ткаченко – це приквел фільму “Червоний” 2017 року, який розповідає історію становлення Данила Червоного та перенесе глядача в Кременець 1930-х років.
 

Нагадаємо, саундтрек до фільму “Червоний” також написав гурт “Гайдамаки” за участі Тоні Матвієнко. Тоді вони виконали пісню “Ой, у лузі червона калина…”.