Україна вимагає від ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на ЗАЕС

15:43, 08.08.2022

Від російських варварів можна очікувати чого завгодно: Україна забила тривогу через ядерний шантаж рф.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини закликав генерального секретаря ООН і МАГАТЕ направити безпекову місію на захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві, опублікованій8 серпня в Телеграм-каналі омбудсмена.

 

“Вчергове закликаю генерального секретаря ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС та надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції. Сьогодні підготовлено та відправлено відповідні листи”, - зазначив Лубінець.

 

За його словами, лише рішучі спільні дії світової спільноти зможуть вберегти мільйони людських життів.

 

Омбудсмен наголосив, що рф продовжує акти ядерного тероризму по відношенню до об’єктів ЗАЕС та її персоналу.

 

Лубінець нагадав, що, за інформацією Головного управління розвідки, територія ЗАЕС наразі є замінованою, а окремі співробітники станції піддаються катуванням і насильницьким зникненням, їм надходять погрози. А це загрожує життю співробітників і перешкоджає нормальній роботі об’єкта.

 

Омбудсмен заявив про кричущу загрозу від перебування російських військових на ЗАЕС не лише для десятків мільйонів українців, а й для усього світу.

 

“Руйнівні наслідки ядерного тероризму та поширення радіоактивності не «поважають» державні кордони, а радіоактивні викиди розповсюджуються неконтрольовано, наслідки радіоактивного забруднення залишаються на десятки років”, - наголосив Лубінець.

 

Останніми днями російські загарбники активно обстрілюють майданчик Запорізької атомної електростанції та місто Енергодар. Ворожі обстріли становлять серйозну загрозу ядерній безпеці.

 

Як повідомляла УМ, шантажуючи увесь світ росіяни заявили про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.