Українська хімпромисловість втратила $600 млн прибутку

16:45, 06.06.2022

Чимало гігантів української економіки через війну призупинили своє виробництво (Коллаж Економічної правди)

Через війну з російськими загарбниками хімічна промисловість України несе колосальні збитки.
 
Наразі втрати становлять 5-6 млрд доларів обігових коштів від падіння виробництва та продажів, майже 600 млн доларів прибутку та близько 2 млрд доларів – вартість виробничих потужностей.
 
Як інформує Україна молода, про це свідчать попередні підрахунки Союзу хіміків України станом на 15 травня, йдеться у статті ЕП.
 
Частка хімічної промисловості ВВП України становить близько 3%. У структурі промислового виробництва ця галузь, залежно від року, займала від 9% до 10.
При цьому, обсяг внутрішнього товарного ринку хімічної продукції в Україні за підсумками 2020 року становив 10,6 млрд дол, з них імпорт – 74%, власне виробництво – 26%.
 
Зазначається, що з початку війни більшість хімічних підприємств призупинили виробництво, переважно це небезпечні виробництва в зоні активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.
 
Знищені від влучання ворожих ракет великі гуртові склади хімічних товарів.
Підприємства сектору: Більше 200 заводів, на яких було зайнято близько 220 тисяч співробітників. Центри органічного синтезу – Лисичанськ, Сєверодонецьк, Запоріжжя, Дніпродзержинськ. Пластмаси, синтетичні смоли випускають у Сєвєродонецьку, Запоріжжі, Луцьку.
 
Флагмани: Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", Концерн "Стирол" (Горлівка), "Рівнеазот"; "Азот" (Черкаси) – усі входять в групу Ostchem Дмитра Фірташа, Лисичанський нафтопереробний завод, Одеський припортовий завод, "Карпатнафтохім".
 
Серед основних проблем сектору - пошкоджена інфраструктура міст, де розташовані підприємства, пошкоджена або знищена транспортна інфраструктура самих підприємств, порушені логістичні ланцюги.
Крім цього, значна частина працівників вимушено переселилась у безпечні райони.
 
За даними ДП "Черкаський НДІТЕХІМ", значних руйнувань зазнали не менше 7 хімічних підприємств з категорії великих та середніх. Жоден завод не відновив роботу на 100%, повністю зупинили діяльність 40-50%.
 
«Повністю втрачено виробника сірчаної кислоти у місті Рубіжне, зазнали значних пошкоджень ПрАТ "Сєвєродонецький Азот" та ПАТ "Сумихімпром". У секторі виробництва добрив використовуються близько 25% виробничих потужностей»,– зазначають в Союзі хіміків України.
 
Як повідомляла УМ, як сильно війна вдарила по економіці України та як ми виживатимемо.