Гроші для перемоги: як сильно війна вдарила по економіці України та як ми виживемо

19.05.2022
Гроші для перемоги: як сильно війна вдарила по економіці України та як ми виживемо

Поки «друга армія світу» нищить українську економіку, вільний світ вкладає у нас десятки мільярдів доларів.

Українська економіка розчавлена гусеницями танків.

 

Про попередні оцінки зростання ВВП, озвучені ще у лютому нинішнього року, доводиться згадувати з ностальгією.

 

Сьогодні варто говорити про обвал.

 

І це ще оптимістичний варіант, який ми отримуємо завдяки допомозі міжнародних партнерів, без них був би крах.


Агресор у виграшній позиції

Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує, що вторгнення росії призведе до скорочення економіки України на 30% цього року.

 

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка України цього року через війну скоротиться на 35%. Наприкінці березня ЄББР прогнозував скорочення на 20%.

 

У дослідженні банку наголошують: війна сильно вдарить і по економіці України, і по економіці рф — в обох країнах очікується різкий спад виробництва. Втім ми постраждаємо більше: у той час, як економіка України може скоротитися на 30%, економіка рф  на тлі міжнародних санкцій — на 10%.


«Оскільки 3,4% зростання ВВП, зареєстроване у 2021 році, є лише віддаленим спогадом, війна завдає економіці України колосального стресу з тяжким руйнуванням інфраструктури та виробничих потужностей», — стверджують автори дослідження.
    

За різними оцінками, від 30% до 50% підприємств в Україні повністю припинили свою діяльність, унаслідок чого близько половини всіх працівників втратили роботу та дохід.
    

Тим часом Національний банк України розрахував економічні втрати країни під час війни: вони становлять понад 92 мільярди доларів, це приблизно половина від минулорічного внутрішнього валового продукту. Найбільше через війну постраждали українська інфраструктура та нерухомість, сукупно вони зазнали руйнувань щонайменше на 64 мільярди.
    

Така оцінка є близькою до розрахунків Київської школи економіки та Міністерства економіки України, але структура завданої шкоди відрізняється.
    

Утім про остаточні цифри можна буде говорити після війни, коли з’явиться можливість повноцінно проаналізувати втрати кожного із сегментів економіки.

 

Так, скажімо, у парламентському Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вважають, що для відбудови всього того, що зруйнували або пошкодили російські загарбники, необхідно від 600 млрд до 1 трлн доларів.

Наші руки — для світу...

За оцінками Міжнародної організації праці, з початку російської агресії Україна втратила 4,8 млн робочих місць. Подальші воєнні дії призведуть до збільшення кількості втрачених робочих місць до 7 мільйонів. Однак якщо воєнні дії негайно зупиняться, економічне відновлення може бути швидким і супроводжуватись поверненням 3,4 млн робочих місць.
    

Згідно з оцінками ООН, понад 6 мільйонів українців змушені були полишити Україну через війну. Більшість мігрантів прийняли країни Центральної та Східної Європи, зокрема Польща, Угорщина, Молдова, Румунія та Словаччина.
    

Як заявив директор європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер, хоча підтримка українських біженців стала тягарем для країн Східної Європи в короткостроковій перспективі, в середньостроковій перспективі українці можуть допомогти в подоланні нестачі робочої сили в Європі.

 

«Дехто з біженців може залишитись на довгий період, і це буде позитивом для Європи, бо в середньостроковій перспективі в Європі не вистачає робочої сили», — вказував посадовець у квітні.
    

У самій же Україні ситуація не така блискуча. Наша держава сьогодні живе за гроші, які забезпечують функціонування української економічної системи, а наслідки війни допомагають відновити кошти іноземних партнерів.
    

«Дефіцит бюджету в нас щомісяця зараз приблизно 4 млрд доларів, в ідеалі весь цей дефіцит бюджету ми маємо перекривати за рахунок коштів наших західних партнерів. Вони нам про це говорять, що вони готові до цього. Поки що, на жаль, ці суми менші, але останні рішення, які були проговорені Єврокомісією, Сполученими Штатами, дають надію, що вони прискорять бюрократичні процедури і коштів буде надходити більше», — сказав економічний експерт, інвестиційний банкір Сергій Фурса.
    

За його словами, якби не допомога країн Заходу, то економіка України не витримала б такого тиску через війну. Водночас Фурса заявив: наразі ніхто не береться прогнозувати, скільки часу ще зможе витримати наша економіка у майбутньому.

 

«Зараз таких прогнозів немає. Все найгірше, що могло трапитись, уже трапилось. Звісно, чим довше триває війна, тим довше буде страждати українська економіка, але якраз бюджетні виплати зараз здійснюються, — сказав інвестиційний банкір, зазначивши, що ті гроші, які наразі надають Україні західні партнери, у майбутньо­му будуть реструктуризовані та, ймовірно, виплати боргів будуть відтерміновані.

Мільярди: які надійшли і які в дорозі

Сьогодні ж масштаби підтримки нас західним світом вражають. Так, 23 квітня країни ЄС та G7 оголосили про надання військової, гуманітарної та фінансової допомоги майже на 24 млрд євро.

 

До цієї суми ще слід додати 40 млрд доларів, надання яких 9 травня анонсували Сполучені Штати — і хоча процедура їх отримання трохи ускладнилася через позицію сенаторів-республіканців, ніхто в американському уряді не сумнівається, що гроші до України таки надійдуть. Таким чином загальна сума допомоги становить майже 2 трлн грн.
    

Усю ж міжнародну допомогу можна розділити на три умовні категорії: військову, гуманітарну та фінансову. Йдеться про пряме постачання зброї і техніки, завдяки яким Збройні сили України ефективніше знищують окупантів.

 

Везуть нам також продукти харчування, медичні товари для підтримки населення та біженців. І нарешті фінансова допомога дозволяє покривати розрив між доходами та видатками бюджету й облаштувати надійний тил.
    

Ці кошти надходять на рахунки українського уряду, а тому така форма допомоги дозволяє країні самостійно визначати, на які потреби краще витратити отримані ресурси. За підрахунками уряду, аби покрити потреби у фінансуванні, щомісяця в Україну має надходити не менше 5 млрд доларів.
    

Загальний же обсяг фінансової допомоги станом на минулий тиждень перевищив 11 млрд доларів. Проте надійшли ще не всі кошти.
    

За даними Мінфіну, держбюджет отримав 5,3 млрд доларів, решта коштів — у процесі отримання. Близько 36% допомоги, виділеної партнерами Україні, є грантовою — яка не збільшує борговий тягар держави.

 

Це фінансування надходить від Світового банку, Європейського інвестиційного банку, МВФ, США, Великобританії та Італії. Остання переказала кошти вже через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення.
    

Найбільшими донорами України є Світовий банк, США та Великобританія. Як зазначають експерти, від двох останніх держав фінансова допомога надходить до українського бюджету повільно.

 

Однак вони, як і Японія, яка теж входить до цього переліку, надають значну військову допомогу. Натомість є питання до Німеччини, яка не тільки ніяк не наважиться надати Україні важку техніку, а й пасе задніх за обсягами обіцяної фінансової підтримки.

 

Решта країн, що надають значну фінансову допомогу, роблять це у формі кредитів. Зокрема Польща, центральний банк якої відкрив своп-лінію на 1 млрд доларів, що підвищило стійкість НБУ.
    

Надалі, як прогнозується, обсяги фінансової допомоги зростатимуть. Але сама тільки західна допомога, без готовності влади України змінюватися, долати корупцію і впроваджувати прозорі правила гри для всіх учасників ринку, ситуацію не змінить.