В Україні знижують ціни на ліки

14:16, 29.12.2016

Аптеки мають знизити ціни вже за місяць.

Аптеки повинні розпродати запас ліків за старими цінами протягом січня 2017 року. А вже з 1 лютого ціни на лікарські засоби в усіх аптеках України мають бути знижені.

 

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час брифінгу в четвер.

 

«Буде один місяць, січень, коли аптеки зможуть продавати ті ліки, які були закуплені за підвищеними цінами в минулому році. До 1 лютого ми дозволяємо, щоб вони розпродали те, що в них є на складах, а нові ліки, які вони закуповують і привозять, вони вже повинні продаватися по зниженим цінам», - сказала пані Супрун.

 

В.о. міністра зазначила, що перевірку щодо дотримання аптеками вимог з продажу лікарських засобів за референтними цінами буде здійснювати Держлікслужба.

 

Крім того, до аптек буде висуватися вимога, щоб вони оприлюднювали у друкованому вигляді перелік референтних цін на ліки.

 

«В аптеках вони повинні бути вивішені, щоб люди не шукали ці ціни, а вони були надруковані в аптеках, щоб люди могли побачити. Державна служба з лікарських засобів буде перевіряти, щоб аптеки не підвищували ціни. Будемо просити, якщо пацієнти, або ті, хто здійснює закупівлі ліків, побачать, що ціни підвищені, щоб передавали інформацію МОЗ або Держлікслужбі. Тоді ми будемо проводити перевірку», - запевняє Уляна Супрун.

 

Зазначимо, що раніше уряд ухвалив постанову про введення референтного ціноутворення на лікарські засобі з 1 січня 2017 року.