Нові віники й горіхи

09.04.2010
Нові віники й горіхи

Новий «губернатор» із віце–прем’єром Віктором Тихоновим у залі Черкаської облради. (Фото автора.)

Через двадцять п’ять днів «безголів’я» — після звільнення голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевка — Президент Янукович прислав в область нового очільника — Героя України, колишнього «вугільного» міністра та екс–голову «Енергоатому» Сергія Тулуба. Прогнози «далекоглядних» місцевих аналітиків про те, що Черкащину очолить тільки представник обласної еліти, не справдилися.

На представленні нового «губернатора» в сесійну залу обласної ради позавчора збіглося стільки народу, що довелося навіть стільці заносити. Серед тих, хто хотів засвідчити новому керівнику області свою присутність, були помічені й призабуті за п’ять років обличчя. Вони примостилися в перших рядах у надії на нові посади і першими бралися аплодувати.

«Цей чоловік — ваш земляк, він пройшов шлях від простого трудівника до міністра і Героя України», — сказав, представляючи нового керівника, віце–прем’єр–міністр із регіонального розвитку Віктор Тихонов, соратник Тулуба по Партії регіонів. І жартома попросив черкащан «не ображати» нового главу ОДА.

У свою чергу Сергій Тулуб — чистою українською мовою — привітав усіх із Благовіщенням і заявив, що «збулася його дитяча мрія» попрацювати на землі своїх дідів. Мовляв, народився він у Донецьку, але коріння його родини — з Черкащини. У село Богуславець Золотоніського району, де живе його дядько, де поховані його прадіди та діди, Тулуб навідується. Тому зі знанням справи новий «губернатор» запитав у присутніх, як там у Золотоноші машинобудівний завод імені Лепсе і чи й тепер возять до Москви жителі черкаського села Білозір’я свої віники та горіхи.

«Я готовий протягнути руку всім; для відповідальних та працьовитих робота знайдеться. Ми повинні забути про те, хто належить до якої партії. Помаранчевої люстрації 2005 року не чекайте. Ми повинні наполегливо працювати, щоб черкащани відчули результат цієї роботи», — наголосив у виступі новопризначений черкаський очільник. У числі ж першочергових завдань назвав аналіз соціально–економічної ситуації в області, розробку антикризових заходів та перелік найкритичніших питань, котрі потребують першочергового вирішення. Серед проблемних питань було окреслено й болючі питання Черкащини — обов’язкову добудову обласної дитячої лікарні та капітальний ремонт мосту через Дніпро. Новий обласний голова пообіцяв також підтримувати подальшу реалізацію державної програми «Золота підкова Черкащини». А кожного понеділка — звітувати про свою роботу перед пресою.