Найвищі ціни на продукти харчування у Києві та Одесі, а найнижчі - у Харкові

29.07.2016
Найвищі ціни на продукти харчування у Києві та Одесі, а найнижчі - у Харкові

Навіть на стихійних ринках скупитися дешево не вдається.

Незважаючи на найгарячішу пору року — і за температурою повітря, і за зайнятістю аграріїв — ціни на продукти не зменшуються. У чомусь винні погані погодні умови на початку посівної. Втім іноді продукти просто псуються, чекаючи свого часу на складах та базах. Бо дешевше реалізатори не хочуть їх продавати.
 
Слід зважати на те, що у різних регіонах нашої країни ціни на одні й ті ж продукти коливаються у межах декількох гривень, а деколи різниця цін може перевищувати й 10. «УМ» вирішила дізнатися, де в Україні можна скупитись найдешевше і де борщ з м’ясом дешевший.  Вирішили орі­єн­туватися на мінімальний список продуктів, котрі найчастіше купують: хліб, молоко, олія, гречка, цукор та яйця. 
 
Найменше грошей на все це споживач витрачає у Харкові (134 грн.), причому сума на ринку і в магазині різнилась чотирма гривнями. Друге місце — у Тернопіля (142 грн). А найбільше довелось викласти в Одесі та Києві ( близько 150 гривень за мінімум продуктів). 
 
За словами киянки Наталії Лісовської, борщ iз м’ясом в Україні — тепер не національна страва, а делікатес. «Враховуючи навіть субсидію, яка дозволяє хоч трохи економити, доводиться обмежувати себе майже в усьому. Навіть улюблений бутерброд дитинства з варенням у раціоні все рідше», — жаліється «УМ» пані Наталя.
 
Більш-менш радують нинішні ціни на яйця ( тільки варто їх купувати з холодильників, бо сальмонели дуже підступні) та овочі: цибулю, моркву, кабачки. Ягідними вітамінами дітей особливо не побалуєш: у Києві півлітрова баночка чор­ниць (дуже добре вживати для покращення зору) за 15 грн. — велика удача (можна було купити, коли продавчинь заливала злива), зазвичай це 25 грн. Такі ж захмарні ціни і на малину. Благо, можна вже яблука нового урожаю знайти за 10 грн. за кілограм.
 
Сезонні гриби привертають увагу — очима б лисички з Новоград-Волинського їв, що продають на столичному ринку. Але ціна кусається: 150 грн. за кілограм.